Zoek maar eens op Calvijn en zeilen...Valcke schreef:En altijd zonder een betrouwbare bron te vermelden?helma schreef:Oh nee!Herman schreef:Volgens mij was het roeien.
![]()
Inmiddels is Calvijn al zo vaak zeilend aangetroffen op Refoforum! Dat wil je niet weten.
Gereformeerde Gemeenten
Re: Gereformeerde Gemeenten
- J.C. Philpot
- Berichten: 10092
- Lid geworden op: 22 dec 2006, 15:08
Re: Gereformeerde Gemeenten
Ik ben ook wel benieuwd wat de bron hiervan is. Misschien is het terug te vinden, en misschien is het "fake news", net zoals het bruggetje van Smytegelt.Valcke schreef:En altijd zonder een betrouwbare bron te vermelden?
Man is nothing: he hath a free will to go to hell, but none to go to heaven, till God worketh in him to will and to do of His good pleasure.
George Whitefield
George Whitefield
Re: Gereformeerde Gemeenten
https://www.digibron.nl/search/detail/0 ... sheiligingJ.C. Philpot schreef:Ik ben ook wel benieuwd wat de bron hiervan is. Misschien is het terug te vinden, en misschien is het "fake news", net zoals het bruggetje van Smytegelt.Valcke schreef:En altijd zonder een betrouwbare bron te vermelden?
- J.C. Philpot
- Berichten: 10092
- Lid geworden op: 22 dec 2006, 15:08
Re: Gereformeerde Gemeenten
Zeeuw schreef:https://www.digibron.nl/search/detail/0 ... sheiligingJ.C. Philpot schreef:Ik ben ook wel benieuwd wat de bron hiervan is. Misschien is het terug te vinden, en misschien is het "fake news", net zoals het bruggetje van Smytegelt.Valcke schreef:En altijd zonder een betrouwbare bron te vermelden?

Man is nothing: he hath a free will to go to hell, but none to go to heaven, till God worketh in him to will and to do of His good pleasure.
George Whitefield
George Whitefield
Re: Gereformeerde Gemeenten
eilander schreef:Ik heb niet zo'n zin in zo'n discussie, zeker niet in dit topic. Maar lees de geschriften van de Nadere Reformatoren en je weet dat er vaak is geleerd dat de zondag door de opstanding van de Heere Jezus door ons gehouden moet worden als rustdag i.p.v. de sabbat. En dat het houden daarvan ook op een aantal plaatsen in Gods Woord aan te wijzen is.Bezorgd schreef:Maar ik ben wel benieuwd hoe de huidige zondagsheiliging ontstaan is.
Want er wordt nu door velen een heel groot punt van gemaakt en gekoppeld aan het 4e gebod.
Ik vind het best een lastig punt. Prima om er aan te houden, maar als het echt alleen maar traditie is, dan houden we elkaar soms ook wel een beetje voor de gek met uitvoerige HC preken over dit onderwerp of met de aan deze speciale gewoonte gewijde stichting
Los daarvan: de duidelijke zegen die velen hebben ervaren door de zondag in ere te houden, en de straf die soms volgde op de ontheiliging daarvan, is voor mij zó duidelijk dat het eigenlijk geen vraag is of we die dag als rustdag moeten houden. Waarbij ik aanteken dat ik me prima kan vinden in de opstelling van Calvijn dat de precieze dag eigenlijk niet meer uitmaakt. Maar omdat we een dag hebben vastgesteld waarop we samenkomen om Gods Woord te horen, zijn we daaraan wel gehouden.
"Valcke schreef:Eens met Eilander, echter ten aanzien van de dag valt op te merken dat de vier evangelisten specifiek spreken over de eerste van de week als de dag van de opstanding. Dit gebeurt niet voor de dag van de kruisiging en al helemaal niet voor de dag van de geboorte vsn Christus. Deze vermelding door de Evangelisten had een doel, dat is duidelijk.
Doe daarbij de vermelding van een wekelijkse samenkomst die in Johannes 20 begint en ook vermeld wordt in Handelingen 20.
Verder Openbaring 1:10 waar de zondag de specifieke naam heeft van Heer-dag, een term die de oude kerk reeds 15 jaar na Johannes ook gebruikt voor de zondag.
Voor de wekelijkse zondagse samenkomsten is er dus zeker Bijbelse onderbouwing.
De laatste opmerking van Valcke ben ik het mee eens, maar ik ga er vanuit dat je erediensten bedoeld?
@Eilander, overigens prima als er zijn die een discussie over dit punt niet interessant vinden.
Maar mijn vraag is vooral hoe kunnen die verschillen dan wereldwijd zo groot zijn. Wel zondagse erediensten, dat is de discussie niet, maar wel de verdere invulling van die dag.
Dat heeft met een andere hermeneutiek te maken lijkt het wel. Vaak alleen op dit punt , want het zijn vaak orthodoxe christenen die de vijf 'points of Calvinism' onderschrijven.
Re: Gereformeerde Gemeenten
@Bezorgd, ik weet daar te weinig van om er iets zinnigs over te zeggen.
Re: Gereformeerde Gemeenten
Ik denk dat het artikel van dr Balke belangrijke aanknopingspunten geeft. Hij geeft aan dat Calvijn de strikte invulling van de sabbat als ceremonieel en OT-isch zag; deze ging in zijn visie dus niet over op de zondag. Daarentegen is de puriteinse opvatting over de zondag - zoals ook verankerd in de Westminster Confessie - dat er ten aanzien van het gebod tot heiliging van de wekelijkse rustdag geen verschil bestaat tussen het OT en het NT. De Nadere Reformatie sloot zich bij de laatste opvatting aan. Internationaal is er echter verschil gebleven in de calvinistische zondagsopvatting in enerzijds de nadrukken die Calvijn legde en anderzijds die van de puriteinen en Westminster Confessie.eilander schreef:@Bezorgd, ik weet daar te weinig van om er iets zinnigs over te zeggen.
Ter aanvulling/verduidelijking: Bij Calvijn heeft de geestelijke betekenis van het sabbatsgebod de boventoon; de sabbat als strikte rustdag ziet hij als ceremonieel. Daarentegen zie je dat de puriteinen de rust niet als ceremonieel zien. Zij laten ook de geestelijke betekenis die Calvijn benadrukte niet los, maar deze kwam bij hen niet in de plaats van de OT-invulling als rustdag.
Op de Dordtse Synode werd besloten dat men in een volgende nationale synode bij deze kwesties nader zou stilstaan. Omdat er twee eeuwen lang geen nationale synode meer heeft plaatsgevonden, is het daar nooit meer van gekomen.
-
- Berichten: 552
- Lid geworden op: 15 jan 2019, 16:19
Re: Gereformeerde Gemeenten
Als ex-PKN'ers die GerGem zijn geworden vallen mij inmiddels een aantal verschillen op. Van een aantal weten mensen vaak niet de achterliggende redenen. Ik denk dat jullie mij wel kunnen helpen. Onze kinderen die in de PKN zijn gedoopt, werden gedoopt met voornamen én achternaam. In de GerGem doopt men alleen met voornaam. Weet iemand waarom dit is?
Re: Gereformeerde Gemeenten
Gewoonte, anders niet.crossmountain schreef:Als ex-PKN'ers die GerGem zijn geworden vallen mij inmiddels een aantal verschillen op. Van een aantal weten mensen vaak niet de achterliggende redenen. Ik denk dat jullie mij wel kunnen helpen. Onze kinderen die in de PKN zijn gedoopt, werden gedoopt met voornamen én achternaam. In de GerGem doopt men alleen met voornaam. Weet iemand waarom dit is?
Re: Gereformeerde Gemeenten
In een preek over het vierde gebod schrijft Calvijn overigens wel een 'strenge' invulling van de rustdag voor.Valcke schreef:Ter aanvulling/verduidelijking: Bij Calvijn heeft de geestelijke betekenis van het sabbatsgebod de boventoon; de sabbat als strikte rustdag ziet hij als ceremonieel. Daarentegen zie je dat de puriteinen de rust niet als ceremonieel zien. Zij laten ook de geestelijke betekenis die Calvijn benadrukte niet los, maar deze kwam bij hen niet in de plaats van de OT-invulling als rustdag.
Re: Gereformeerde Gemeenten
Die wil ik graag lezen. Staat deze in: Het gepredikte Woord?Posthoorn schreef:In een preek over het vierde gebod schrijft Calvijn overigens wel een 'strenge' invulling van de rustdag voor.Valcke schreef:Ter aanvulling/verduidelijking: Bij Calvijn heeft de geestelijke betekenis van het sabbatsgebod de boventoon; de sabbat als strikte rustdag ziet hij als ceremonieel. Daarentegen zie je dat de puriteinen de rust niet als ceremonieel zien. Zij laten ook de geestelijke betekenis die Calvijn benadrukte niet los, maar deze kwam bij hen niet in de plaats van de OT-invulling als rustdag.
Re: Gereformeerde Gemeenten
Ja.Valcke schreef:Die wil ik graag lezen. Staat deze in: Het gepredikte Woord?Posthoorn schreef:In een preek over het vierde gebod schrijft Calvijn overigens wel een 'strenge' invulling van de rustdag voor.Valcke schreef:Ter aanvulling/verduidelijking: Bij Calvijn heeft de geestelijke betekenis van het sabbatsgebod de boventoon; de sabbat als strikte rustdag ziet hij als ceremonieel. Daarentegen zie je dat de puriteinen de rust niet als ceremonieel zien. Zij laten ook de geestelijke betekenis die Calvijn benadrukte niet los, maar deze kwam bij hen niet in de plaats van de OT-invulling als rustdag.
Re: Gereformeerde Gemeenten
Ik heb de uitdrukking dat Calvijn een strenge rustdag voorschrijft (dus een heleboel geboden en verboden) niet gevonden in de preek over het vierde gebod. Hij is streng op het geestelijke, namelijk dat Jezus als de vervuller van het sabbatsgebod alle aandacht opeist. Maar dat vind ik toch een andere toonzetting.Posthoorn schreef:Ja.Valcke schreef:Die wil ik graag lezen. Staat deze in: Het gepredikte Woord?Posthoorn schreef:In een preek over het vierde gebod schrijft Calvijn overigens wel een 'strenge' invulling van de rustdag voor.Valcke schreef:Ter aanvulling/verduidelijking: Bij Calvijn heeft de geestelijke betekenis van het sabbatsgebod de boventoon; de sabbat als strikte rustdag ziet hij als ceremonieel. Daarentegen zie je dat de puriteinen de rust niet als ceremonieel zien. Zij laten ook de geestelijke betekenis die Calvijn benadrukte niet los, maar deze kwam bij hen niet in de plaats van de OT-invulling als rustdag.
Re: Gereformeerde Gemeenten
Die is dus daarmee de wereld uit. Dank, Gerson.