Bezorgd schreef:En zo wordt een ieder die van kerk verander weggezet en neergesabeld als een vijand van de waarheid en als iemand die zelf veranderd of zelfs geradicaliseerd is. In nette bewoordingen dat wel. Maar niet minder hard.
En we gaan over tot de orde van de dag.
Dit is nu net de houding die je in veel kerkenraden hoort en ziet....
Tja vaak draait een theologisch onderbouwde kerkwisseling om de toe-eigening des heils, aangekleed met gemopper over de standenleer. Dan is het natuurlijk niet vreemd als de gedachte opgeld doet dat men de waarheid niet meer wil horen (verplaats je in de gemiddelde kerkenraad van een Gereformeerde Gemeente die uiteraard op het standpunt staat dat bij hen de waarheid wordt gepreekt). Met radicaliseren bedoel ik: het goede niet meer op kunnen merken, alleen nog maar 1 soort prediking willen horen (als er maar continue geappelleerd wordt, aanbod gepreekt wordt, enz., enz.).
Tot de orde van de dag overgaan is er niet bij, dat is 'lichtelijk en onverhoord oordelen'. Als ik naar mezelf kijk dan draag ik er veel smart om dat velen een andere weg gaan. En dat ook 'velen de Heere Jezus verlieten' troost mij niet. Overigens smart het ook dat er onder de blijvers - en ik schrijf ook tot mezelf - zo weinig gevonden wordt van de tere vreze des Heeren en van de onderscheiden oefeningen in het geestelijke leven.
Als ik dan lees over een boetedag die opnieuw belegd moet worden dan kan ik daar niet mee instemmen, al is het houden van boetedagen niet verkeerd. Maar we zouden elke dag boetedag moeten hebben, op de knieën voor God. Wie weet God mocht ons genadig zijn. Dat er een boetedag moet komen is een aanklacht tegen ons zwakke, verdeelde, ongeestelijke, wereldse leven.