Henk de Vries schreef:ejvl schreef:Henk de Vries schreef:Beste forumleden: voor mij is alles anders sinds ik de uitgaven van de GBS heb (Statenvertaling met kanttekeningen) en de Bijbel met uitleg. Die heb ik gekocht omdat ik regelmatig diensten van Ger Gem in Amsterdam noord en Westzaan ging bezoeken. In de kerk waar ik lid van ben (GKv-NGK in Zaandam) gebruiken wij de ondermaatse NBV en zelfs zo nu en dan in de diensten de BGT...
Het lezen in de Statenvertaling is "harder werken" maar voor mij, die vorig jaar het geloof ontving zeer belangrijk geweest. Ik probeer deze vertaling bij bekenden van mij ook altijd aan te raden omdat iedereen die de vertalingen naast elkaar legt direct merkt dat de stem van God zoveel duidelijker klinkt in de SV.
Mocht je je afvragen: wat doet een GKv er hier? Ik ben een maand (gast)lid omdat de forum leiding dit heeft toegestaan vanwege mijn verbondenheid met de zwaardere gereformeerde kerken en de standpunten op dit forum. In mijn kerk vorm ik vaak een minderheid van 1

Hartelijk welkom, zou je willen vertellen waarom voor jou de SV zoveel belangrijker is dan de NBV en de BGT? Niet om een discussie aan te gaan, maar ik ben benieuwd hoe een relatieve nieuweling van de SV hier tegenaan kijkt.
Is dat het taalgebruik? Waarom, op welke manier, klinkt Gods stem duidelijker?
Dank alvast!
Dank (en aan anderen) voor het warme welkom! Gedeeltelijk is dat ongrijpbaar: waarschijnlijk heeft het ook te maken met het veel hogere niveau van de predikanten bij de Ger Gem die zich nu eenmaal bedienen van het SV taalgebruik. Een goede preek laat het woord van God altijd luider klinken dan een mindere preek natuurlijk. De eerste preken bij Ger Gem begreep ik nog wel eens iets niet, maar door gewenning en intensieve studie gaat dat steeds beter. Gelukkig heb ik elke dag de onweerstaanbare drang om in de SV tezen die roept mij.
Misschien is een voorbeeld wel een idee: 2 Tim. 3:16 in de NBV:" Elke schrifttekst is door God geinspireerd en kan gebruikt worden om onderricht te geven, om dwalingen en fouten te weerleggen, en om op te voeden tot een deugdzaam leven, zodat een dienaar van God voor zijn taak berekend is en voor elk goed doel volledig is toegerust." Volgens mij wezenlijk andere accenten en niet in de buurt van de schoonheid van de SV. De BGT bezit ik niet geen denken aan, maar als men daar in de dienst uit leest en ik lees mee in de NBV dan herken ik de tekst nauwelijks terug. Dit zijn meer samenvattingen met beperkte woordenschat dan een serieuze vertaling.
Hier zie ik ook wezenlijke zaken: De Schrift (zonder kanttekeningen) kan zo gelezen worden door de bril van de Verlichting, die de kerk in Nederland veel kwaad deed,18e eeuw. Hiermee vierde de rede hoogtij en de bevinding werd veracht. Dit kerkverwoestend werk ging door, we lezen er over in de preken van ds. Th. v.d. Groe. De droeve staat van de Kerk in Nederland werd toen nog weer wat hersteld door de Afscheiding, die ook wel doorwerkte in sommige kerken die niet met de Afscheiding meegingen. Alles overziende, de verschillende opmerkingen en gedachten op die op dit forum worden geuit, dan vraag ik me serieus af of er heden in de zich nog reformatorisch noemende kerken niet hetzelfde speelt als in de 18e/19e eeuw, voor de Afscheiding. De rede viert hoogtij, en de rede veracht de bevinding. Dat laat zich in feite niet verenigen.
Ik citeer nu even Wikipedia:
"Verlichting gaf aanleiding tot modernisering van de samenleving door middel van individualisering, emancipatie, feminisme, secularisering en globalisering. Het gelijkheidsbeginsel, de mensenrechten en de burgerrechten vinden er hun wortels, net zoals het 'vrijdenken', het klassiek liberalisme, het socialisme, het anarchisme." (einde citaat)
Viert de Verlichting nu niet haar hoogtepunt!? Individualisering is een kwaad dat veel schade aanricht in kerk en wereld. De liefde verkilt. De wereld vercommercialiseerd, denk aan de zorg, waar het werk van barmhartigheid onder lijdt. De wetenschap vermeerderd, maar de mens wordt er niet gelukkiger of wijzer van, maar lijkt eerder meer een geest van verblinding te zijn geslagen.
We zien dus de contouren van de Verlichting, en het doorwerken daarvan in de Theologie, en dat is al jarenlang, zo niet eeuwenlang proces. De geloofsleer wordt (helaas, veelal ongemerkt), omgevormd tot een begripsleer.
Over de invloed van de Verlichting op de theologie las ik dit, uit het Engels vertaald, en aangezien mijn Engels niet op een hoog peil staat zal het wellicht beter verstaald kunnen worden.
Late orthodoxie (1700-1790)
In de achttiende eeuw begon de scholastische theologische theologie te stagneren ten gunste van de exegetische en historische theologie. De tijd van Verlichting brengt meer vertrouwen in de rede en minder afhankelijkheid van het gezag van gezaghebbende teksten, zoals de Bijbel, die leidde tot de opkomst van de Bijbelkritiek.
In Nederland nemen de "Green Cocceians" (genoemd naar Henricus Groenewegen, Groen = Groen)
de meer de plaats in van de Voetianen (naar Voetius), die in de 17e eeuw dominant waren. Ze probeerden een tussenpositie te vinden tussen het Verlichtingsdenken en Gereformeerde theologie, die resulteerde in intense controverse met andere Gereformeerde scholastiek. De Verlichtingsgedachte was nog meer invloedrijk in Duitsland en Engeland, wat leidde tot de opkomst van deïsme, Bijbelse kritiek en rationalisme ten koste van de schoolstijl. John Gill verdedigde de Engelse bijzondere Baptisten die de gereformeerde leer van beperkte verzoening onderwezen hebben van de invloed van Arminianisme en Socianisme en wordt beschouwd als een van de belangrijkste gereformeerde scholastieken van de 18e eeuw. Hervormde scholastische theologie was meer dominant in Schotland. De Marrow Controversie, die in 1718 begon, werd veroorzaakt door onenigheid tussen zogenaamde Neonomianen en Antinomianen over de relatie van het verbond van werken en genadeverbond.
Men gebruiken vaak scholastische onderscheidingen en methoden. De controverse eindigde met de splitsing van de Kerk van Schotland en de oprichting van het Associated Presbytery. In Zwitserland had de Verlichting een belangrijke invloed op de vorm van de gereformeerde theologie. Jean Alphonse Turretin, zoon van hoog-orthodoxe scholastische Francis Turretin, samen met Jean-Frédéric Osterwald en Samuel Werenfels verwierp de leer van predestinatie, de synode van Dordt en de Consensus Helveticus.
Wie er zin in heeft kan er verder op doordenken. Er is veel te lezen, maak bv. gebruik van Digibron. Een bron die ik zelf ook graag raadpleeg.