Gerson schreef:Door Rome wordt geloochend dat Jezus is de Christus.
Want de Catechismus zegt dat de roomsen met der daad de enige Zaligmaker Jezus loochenen, ofschoon zij Hem met de mond roemen. Christus is voor Rome geen volkomen Zaligmaker .
Dat Jezus is de Christus is, wil zeggen, dat Hij de gezalfde Zaligmaker is. Hij is gezalfd tot drie ambten: Profeet , Priester en Koning. Deze Zaligmaker wordt door de paus in die drie ambten aangerand.
-Christus heeft als de grote Profeet zijn Woord laten beschrijven, maar de autoriteit van de paus wordt door Rome gesteld boven de Schrift.
-Wat betreft Zijn Priesterambt , het behoeft niet veel toelichting hoe dat ambt door Rome wordt aangetast. Beide Zijn verzoenende offerande en Zijn voorbidding worden door Rome krachteloos gemaakt.
-En wat het Koningschap van Christus betreft, heeft de paus zich niet in de plaats van Christus gesteld, daar hij voorgeeft als Zijn stedenhouder hier op aarde te regeren?
Inderdaad neem je Jezus Christus aan als Profeet als je op Zijn Woorden in de vier evangeliën let. Maar dat doet de Paus ook hoor! De Paus heeft alleen autoriteit als hij zich houdt aan Jezus Christus' Woorden.
Wat betreft zijn Priesterambt, dat wordt absoluut niet krachteloos gemaakt want ze weten dat hun gebeden uiteindelijk bij Jezus Christus terechtkomen. Dat ze dan een heilige aanroepen, betekent voor God en hunzelf dat ze die heilige als voorbeeld voor hun wandel nemen.
Als de HC zegt dat het bij de mis als het ware is alsof Jezus Christus nog een keer geofferd moest worden, vind ik dat:
1. inwerken op het gevoel dat het Bijbels is, want deze formulering staat ook in de Bijbel, maar het gaat daarbij niet over de mis.
2. de gedachten van de mensen zullen tijdens de mis naar Jezus Christus' lijden en sterven gaan, dat is niet op een lijden en sterven van Jezus Christus dat nog een keer gebeurt, maar eenmaal geschied zo rond het jaar 37, dus het is niet als het ware alsof Jezus Christus nog een keer moet lijden en sterven.
Wat betreft het koningsschap van Christus, u zegt eigenlijk: De paus geeft zich voor als
Zijn stedenhouder die hier op aarde regeert, dus stelt hij zich
in de plaats van Christus. Ik vind dat niet logisch. Hij doet dat niet in de praktijk en niet in theorie. In de praktijk niet omdat hij altijd bij zijn bestuur gericht op God blijft, en ook niet in theorie, daar je er gerust van op aan kunt dat, stel dat hij iets doet wat niet strookt met Jezus Christus' woorden, zijn plaats onmiddelijk zal worden ingenomen door een andere kardinaal.