huisman schreef:Willem schreef:Preken vanuit het welbehagen is wat anders dan preken vanuit de verkiezing!
Deze opmerking in een ander topic wil ik aangrijpen voor een discussie over deze twee begrippen. Vaak wordt er een isgelijkteken geplaatst tussen Gods welbehagen en Gods verkiezing.
1. Wat is het verschil tussen deze begrippen ?
2. Wat is het verschil dan in preken vanuit het welbehagen en preken vanuit de verkiezing ?
Welbehagen is een oud-Nederlands woord voor genoegen of lust (van Dale). Iets waarin je een welbehagen hebt, is iets waar je genoegen in hebt, plezier van geniet, iets wat je graag doet, iets wat de liefde van je hart hebt, etc. Spreken we over het welbehagen van God, dan onderscheiden we dat in (a) Zijn algemene welbehagen, waarin Hij Zich goedwillig betoont tegenover alle mensen, niet willende dat iemand verloren gaat maar dat allen zich bekeren en tot geloof komen, en (b) Zijn uitverkiezende welbehagen waarin Hij van eeuwigheid de Zijnen uitgekozen heeft en in de tijd in hun hart bekering en geloof door Zijn Heilige Geest tot stand brengt.
Nu is het heel goed om die 2 te onderscheiden. Vanuit beide elementen moet gepreekt worden:
1. Enerzijds het "alzo lief heeft God de wereld gehad", dat God geen lust heeft in de dood van de Goddeloze, kortom: Gods goedwilligheid tegen ieder mens, hoofd voor hoofd, niet willende dat enige (dus ook jij heel persoonlijk niet) verloren gaat. God is geen vijand van jouw behoudt, maar jijzelf.
2. Anderzijds dat uitverkiezing, dat God de Zijnen van eeuwigheid heeft liefgehad, dat Hij Zijn goed werk, wat Hij in hen begint, ook zal voleinden. Dat Hij getrouw is, en Zijn kind niet loslaat, ook al laat Zijn kind Hem steeds weer los. Dat het louter genade is, vrije gunst, dat Hij de Zijnen zalig maakt, en dat alle roem in hen uitgesloten is.
Beide elementen moeten m.i. functioneren. En welke labeltjes je daar vervolgens op plakt (preken uit het welbehagen, etc) maakt mij dan niet veel uit.