OK.Ander schreef:Ja. Een ongelovig pleiten bestaat niet.Luther schreef:Mag hieruit opmaken dat je het eens bent met mijn posting:Ander schreef:Pleiten heeft iets van rechthebben in zich. Ik vind dat wezenlijk anders dan het op de lippen nemen van de Vadernaam. In het Onze Vader wordt gebeden, niet gepleit.Luther schreef:Het misverstand zit 'm waarschijnlijk in de connotatie van het woordje 'pleiten'.
Er zullen er zijn die het bovenstaande gebed geen pleiten, maar smeken noemen. Pleiten kan in zich hebben dat je ergens recht op hebt. Dát beweert niemand hier, maar dat verklaart wellicht de allergie tegen het algemeen gebruik van het woord pleiten.
Een gelovige kan op die manier echter wel pleiten. In een bepaalde zin kun je namelijk op grond van Gods Woord wel zeggen dat hij/zij wel rechten heeft, in Christus. Christus mag eisen dat zij zijn waar Hij ook is op grond van Zijn verdiensten.
Maar omdat er vaak weer zoveel schuld ligt tussen een belofte en de vervulling er van, zal ook dat gelovig pleiten nooit een rechthebbend pleiten zijn.
Pleiten op je doop is een onjuiste benaming. In zoverre zijn we eruit.
Mogen alle kinderen psalm 81:12 zingen?
En als je het woordje 'pleiten' vervangt door 'ersntig smeken' op grond van het verbond waarheen de doop verwijst, ben je het dan ook nog eens?