Den Hertog - Lindenberg

Plaats reactie
Billy
Berichten: 1740
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:49
Locatie: NL

Den Hertog - Lindenberg

Bericht door Billy »

Afgelopen zomer meldde de pers dat een bedrijfsleider en een groot deel van het personeel van Lindenberg Rotterdam ( de bekendste chr. boekhandel van het Westen) een vestiging van Den Hertog Houten (ook niet onbekend in de gerf. gezindte als boekhandel en uitgever) in het Rijnmondgebied zou openen.

dit zou een geduchte concullega (kunnen) worden van Lindenberg.

Lindenberg moest door deze crisis gaan reorganiseren en Den Hertog plaatste onlangs halvepaginagrootte advertenties in het RD dat in Ridderkerk de vestiging zou worden geopend.

Echter dat was te vroeg gejuicht , m.b.t. de wilde plannen van den Hertog.

momenteel ( november 2003) is de situatie dat den hertog Rijnmond zijn filiaal let wel! niet lachen ! in HOUTEN heeft.

HEEFT DEN HERTOG TE VROEG GEROEPEN?

IS DIT WEL EEN CHRISTELIJK ONDERNEMERSCHAP ZOALS MEN MET ELKAAR OMGAAT?

HOE ZOU HET MET DE KLANTENKRING VAN LINDENBERG LOPEN ALS DEN HERTOG DAADWERKELIJK IN DE REGIO KOMT (MEDIO 2005)??


zie voor verdere info onderstaande artikelen.

Lindenberg betreurt Den Hertog-filiaal

Deel personeel neemt ontslag bij Rotterdamse

ROTTERDAM - Uitgeverij Den Hertog uit Houten is van plan een nieuw filiaal in de omgeving van Rotterdam te starten. Oud-directeur M. Louwerse van Lindenberg Boeken(&(Muziek in Rotterdam krijgt de leiding. Een zestal personeelsleden van Lindenberg heeft inmiddels ontslag genomen. Lindenberg en Den Hertog opereren beide voornamelijk in reformatorische kring.
.
Directeur P. Lindenberg van Lindenberg Boeken(&(Muziek is bepaald niet gelukkig met de gang van zaken. „Ik ben niet ingelicht over deze stap van Den Hertog en dat is niet collegiaal.â€
"Indien het hier in 't Vaderland zoo gelegen is, dat men de waarheid niet mag spreken, zoo ist er ellendig gesteld. Nochtans zal ik die spreken, zoo lang als mijn oogen open staan."

Michiel Adriaanszoon de Ruyter
limosa

Bericht door limosa »

Op zich is concurrentie niet erg toch?
Gebruikersavatar
Herman
Moderator
Berichten: 12091
Lid geworden op: 29 dec 2001, 12:21
Locatie: Geldermalsen

Bericht door Herman »

Inmiddels is lijkt het gehele filiaal te zijn afgeblazen. Blijkbaar zijn ze teruggekomen op hun onethische standpunt een christelijke collega te gaan beconcurerren.

Concurrentie is dus wel ecnomomisch interessant maar in het geheel niet gericht op de naasteliefde, en dus afkeurenswaardig.
Rachmaninov

Bericht door Rachmaninov »

Oorspronkelijk gepost door Herman
Inmiddels is lijkt het gehele filiaal te zijn afgeblazen. Blijkbaar zijn ze teruggekomen op hun onethische standpunt een christelijke collega te gaan beconcurerren.

Concurrentie is dus wel ecnomomisch interessant maar in het geheel niet gericht op de naasteliefde, en dus afkeurenswaardig.
Het 1e gedeelte van dit bericht kan ik aardig volgen. Maar wat bedoel je nu eigenlijk met het 2e?
Ga je nu ook zo ver dat concurrentie afkeurenswaardig is? Of lees ik dat verkeerd?
Gebruikersavatar
refo
Berichten: 23879
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:45

Bericht door refo »

Dit is concurrentie waar de consument niets aan heeft. Boeken kosten namelijk overal hetzelfde. DH kan wellicht iets van de boekhandelsmarge in eigen zak steken, maar moet daartegenover een winkel draaiend zien te houden. DH verkoopt de boeken dus toch wel.

Zo te lezen probeert DH Lindenberg echt uit te roken. Lindeberg mag zichzelf wel verkopen aan DH maar wel binnen 2 á 3 dagen. Da's echt arrogant. Zo praat je alleen als je een failliet een doorstart laat maken. DH gaat er op voorhand vanuit dat Linderberg het niet gaat redden.

Burgerlijk misschien volkomen juist, maar of dit theologisch klopt?
Egbert
Berichten: 1334
Lid geworden op: 29 dec 2001, 12:17

Bericht door Egbert »

Voorlopig zie ik Lindenberg als 'winnaar' uit deze 'strijd' komen en heeft DH een beetje een grote mond gehad.
Met vriendelijke groet, Egbert.

Maar indien gij elkander bijt en vereet, zie toe, dat gij van elkander niet verteerd wordt.
Galaten 5:15

ps. iedereen die jarig is geweest of iets anders memorabels heeft meegemaakt is hierbij gefeliciteerd, alle anderen veel sterkte.
Gebruikersavatar
Herman
Moderator
Berichten: 12091
Lid geworden op: 29 dec 2001, 12:21
Locatie: Geldermalsen

Bericht door Herman »

Ik gun een ieder zijn deel. En als ik dat als uitgangspunt neem, dan is concurrentie een overbodigheid. Dan is gewilde concurrentie zelfs afkeurig. Een collega uit de markt prijzen heeft altijd als motief er zelf beter van te worden. De concurrend cq. naaste is dus de dupe en dat is dus onethisch.

De zaken liggen natuurlijk anders als je stelt dat concurrentie noodzakelijk is om een gezonde markt te houden. Dan zijn er natuurlijk nog heel wat nuanceringen te maken. Als de markt voldoende groot is kunnen er best twee van eten in plaats van dat de een miljonair wordt en de ander van een uitkering moet leven. En zo zijn er nog wel mer dingen te verzinnen.
Gebruikersavatar
ndonselaar
Berichten: 3105
Lid geworden op: 29 dec 2001, 12:34
Contacteer:

Bericht door ndonselaar »

Hier wil ik toch ook wel een opmerking maken, hoewel dat weinig te maken heeft met de controverse tussen de Hertog en Lindenberg:

Is een vaste boekenprijs wel juist? Volgens mij kan dit wel verdwijnen. Trouwens de boeken in Nederland zijn toch ontzettend duur in vergelijking met andere landen.

Bv. in Nederland wordt te koop aangeboden Calvin's Commentaries (22 Volumes) van € 1000 voor € 250,--

Dit commentaar is te koop bij Christian Books van €800 voor €159.

Hoe is dit uit te leggen?
In necessariis unitatem custodiant, in non necessariis libertatem, in utrisque prudentiam et charitatem, in omnibus conscientiam inoffensam in diem Domini
Gebruikersavatar
Herman
Moderator
Berichten: 12091
Lid geworden op: 29 dec 2001, 12:21
Locatie: Geldermalsen

Bericht door Herman »

Die Calvin Commentaries zijn waarschijnlijk zo goedkoop doordat ze ten eerste, een herdruk zijn. Dus er zitten geen royalties en weinig personeelskosten in. Bovendien zijn ze in zo'n grote hoeveelheid geproduceerd dat de kostprijs relatief veel lager komt te liggen. En als je het ook nog eens print in een goedkoop land - Alaska ofzo, veel bomen veel papier- dan heb je daar ook weinig kosten aan. Das zo'n beetje dat verhaal. Dat er van 1000 voor 250 staat is natuurlijk marketing. Hij heeft in een vorige oplage echt zo'n 1000 euro gekost, maar dat is eigenlijk niet meer relevant.

Gaan we kijken naar Nederland dan is een boek gemiddelt een tientje. Voorbeeld is Mak, de eeuw van mijn vader. Eerst oplage is klein, dus zijn de kosten hoger, doordat de afzet in Nederland vele malen kleiner is dan in ander landen. De verhouding tussen je productie en de te verwachten afzet is zodanig dat de prijs van een eerste uitgave vrij hoog komt te liggen. Mak is nu veel goedkoper dan eerst, omdat door de bekendheid de afzet veel groter kan worden. Het tweederang publiek wil het boek ook hebben, de vraag neemt dus toe, dies kan de prijs omlaag.

Dan nog een aantal zaken. Vaste boekenprijs geld slechts vor het Nederlandse boek. Uit het buitenland geimporteerde boeken kan je doen wat je ermee wil, behalve als en importeur rechten heeft verworven, maar daar weet ik niets vanaf.

En de vasteboekenprijs is een heel erg oud marktintrument om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Bij het wegvallen daarvan, zullen grotere marktpartijen als supermarktketesn en V&D's de boeken voor een goedkopere prijs gaan aanleveren, zodat de boekhandel zelf in zijn bestaan wordt bedreigt. Het is dus en stukje beschermde specialisatie.
Plaats reactie