Aller aanneming waardig; A Fuller, over de oproep tot geloof

Plaats reactie
Wilhelm
Berichten: 3240
Lid geworden op: 13 okt 2007, 19:26

Aller aanneming waardig; A Fuller, over de oproep tot geloof

Bericht door Wilhelm »

freek schreef:Ik ben vandaag op de Elspeetse boekenmarkt geweest

Andrew Fuller, Aller aanneming waardig

Ik heb wat te doen op vakantie
Ik weet niet of je al terug bent, maar heb je dit boek van Fuller al gelezen ?
Zelf ben ik er nu in bezig, en naast soms eenheldere beschrijving kom ik toch wel wat zaken tegen die ik in dit boek niet verwacht had. Fuller heeft oa wat kritiek op de Marrow-men.

Net nog even de recensie opgezocht uit het Rd , daar kwam dat ook naar voren :
Niet willen of niet kunnen geloven
18-05-2005 10:04 | Ds. C. Harinck.
Titel:

”Aller aanneming waardig” door Andrew Fuller; vert. en ingel. door drs. P. L. Rouwendal
Uitgeverij: De Groot Goudriaan, Kampen, 2004
ISBN 90 6140 886 5
Pagina’s: 284
Prijs: € 19,90.

De naam Andrew Fuller zal de Nederlandse christen niet veel zeggen. In de Engelstalige kerkelijke wereld en met name onder het orthodoxe deel is zijn naam echter wel bekend. Vooral zijn boek ”The Gospel Worthy of All Acceptation” geniet bekendheid. Dit boek is nu door drs. P. L. Rouwendal in het Nederlands vertaald en kreeg al titel mee: ”Aller aanneming waardig”.

Andrew Fuller was predikant in de Baptistenkerk in Engeland. Hij heeft veel invloed in die gemeenten uitgeoefend. Vooral in Amerika is zijn invloed groot geweest. Hij ontving eredoctoraten te Yale en Princeton. De kwestie waaraan hij zijn bekendheid ontleent is de vraag of van alle hoorders geëist mag worden zich tot God te bekeren en in Christus te geloven.

Zijn boek is een reactie op de gedachte van de zogenoemde hypercalvinisten, die leerden dat vanwege de geestelijke doodstaat de mens niet verplicht kan worden zich te bekeren en in Christus te geloven. Fuller was deze gedachte zelf eerst ook toegedaan.

Door het lezen van geschriften van predikers uit de zestiende en de zeventiende eeuw kwam hij tot andere gedachten. Hij merkte dat zij -met handhaving van de noodzaak van de wedergeboorte- niet alleen ieder vrij tot Christus nodigden, maar ook van iedere hoorder bekering en geloof eisten. Fuller begon in te zien hoe verkeerd het is om de ongelovigen te beschouwen als mensen die wel willen geloven, maar dat helaas niet kunnen omdat God hun het geloof niet geeft.

Het boek van Fuller is dan ook vooral gebaseerd op de stelling dat een ongelovige iemand is die niet kán geloven omdat hij niet wíl geloven en afkerig is van Christus en de weg der zaligheid. Deze gedachte heeft Fuller overgenomen van Jonathan Edwards.

In zijn zoeken naar antwoorden op de vraag hoe het mogelijk is dat van iedere hoorder geloof geëist moet worden, terwijl de mens toch geestelijk dood is en niet kan geloven, stuitte Fuller op het boek van Jonathan Edwards ”Onderzoek naar de vrijheid van de wil”. Dit boek heeft Fullers mening sterk gevormd. We moeten dan vooral denken aan zijn stelling dat de onwil ten grondslag ligt aan de onmacht om te bidden, zich te bekeren en in Christus te geloven.

Handen
Het boek van Fuller begint met een bespreking van het belang van het geloof. Het voornaamste deel wordt echter gevormd door een uiteenzetting dat op iedere hoorder van het Evangelie de plicht rust om te geloven. Fuller beroept zich hier vooral op de gedachte van Jonathan Edwards dat er verschil is tussen natuurlijke onmacht en zedelijke onmacht. De mens heeft nog wel handen, maar wil ze niet tot gebed vouwen. Fuller kwam daardoor op zijn visie dat de mens nog wel macht heeft om te geloven, maar vanwege zijn verdorvenheid niet wil geloven. De verdorvenheid van zijn wil maakt hem onmachtig.

Op deze stelling bouwt hij zijn leer dat de mens verantwoordelijk is voor zijn ongeloof. Hij wil immers niet geloven. Fuller fundeert op deze stelling ook de gedachte dat het evangelieaanbod voorwaardelijk is. Er wordt immers van ieder mens geloof geëist. Hij bestrijdt zelfs de bekende ”marrowmen”, puriteinen die een onvoorwaardelijk aanbod van genade predikten.

Maar Fuller onderscheidt niet goed tussen de onvoorwaardelijke aanbieding van Gods genade in Christus en de weg waarin het aangeboden heil wordt verkregen, namelijk de weg van het geloof. Hij is daarin helaas niet de enige. Het boek wordt voorafgegaan door een lange inleiding van de vertaler van maar liefst 57 bladzijden. Storend is daarin dat, naast een goede beschrijving van het leven en het werk van Fuller, bepaalde stellingen die de vertaler aanhangt, zoals een voorwaardelijk aanbod van genade, worden verdedigd.

Duty-geloof
Fullers boek heeft goede elementen in zich. Zijn volgelingen zijn er echter een verkeerde kant mee opgegaan. Het zogeheten fullerism leerde het ”duty-geloof”. De plicht van geloven stelden zij zo hoog, dat het werd: Als je wilt, kun je geloven! Fuller zelf doet dit niet, maar hij geeft wel een basis om dit te leren.

Het boek is aangevuld met enkele preken van Andrew Fuller, waarin hij vooral zijn tegenstanders bestrijdt.

Zijn er anderen die dit boek hebben gelezen ?
Hoe zou het kunnen dat deze schrijver toch niet veel bekendheid heeft gekregen in Nederland ?
En, bewijst Drs P.L. Rouwendal met de uitgave van dit boek, de gereformeerde gezindte in de steeds terugkerende discussie rondom het aanbod van genade , werkelijk een dienst met dit boekje ?
Hij laat m.i. in zijn inleiding enigzins doorschemeren dat dit een acceptabele theologische visie zou kunnen zijn zowel ter linker als ter rechterzijde in de "aanbodsdiscussie".
mayflower
Berichten: 1247
Lid geworden op: 23 sep 2004, 08:19

Re: Aller aanneming waardig; A Fuller, over de oproep tot geloof

Bericht door mayflower »

Helaas alleen in het engels, maar hier enkele kritische artikelen van George M. Ella mbt. Andrew Fuller en zijn leer:

A Gospel Unworthy of Any Acceptation
http://www.evangelica.de/An_Unworthy_Gospel.htm
Why I Am not a Follower of Andrew Fuller
http://www.evangelica.de/Why%20I%20Am%2 ... Fuller.htm
The Evangelical Liberalism of Andrew Fuller
http://www.evangelica.de/The_Evangelica ... Fuller.htm

Law And Gospel in The Theology of Andrew Fuller
http://www.go-newfocus.co.uk/pages.php? ... &artID=110
Wilhelm
Berichten: 3240
Lid geworden op: 13 okt 2007, 19:26

Re: Aller aanneming waardig; A Fuller, over de oproep tot geloof

Bericht door Wilhelm »

mayflower schreef:Helaas alleen in het engels, maar hier enkele kritische artikelen van George M. Ella mbt. Andrew Fuller en zijn leer:

Sorry, maar mijn engels is niet zo dat ik deze artikelen kan lezen.
Maar wat is het hoofdbezwaar wat er in deze artikelen naar voren komt ?
Mart01
Berichten: 160
Lid geworden op: 17 mar 2003, 10:13

Re: Aller aanneming waardig; A Fuller, over de oproep tot geloof

Bericht door Mart01 »

Wilhelm schreef:Zijn er anderen die dit boek hebben gelezen ?
Hoe zou het kunnen dat deze schrijver toch niet veel bekendheid heeft gekregen in Nederland ?
En, bewijst Drs P.L. Rouwendal met de uitgave van dit boek, de gereformeerde gezindte in de steeds terugkerende discussie rondom het aanbod van genade , werkelijk een dienst met dit boekje ?
Hij laat m.i. in zijn inleiding enigzins doorschemeren dat dit een acceptabele theologische visie zou kunnen zijn zowel ter linker als ter rechterzijde in de "aanbodsdiscussie".
Ik dus, maar het is al weer een hele tijd terug. Ik kon me volgens mij heel goed vinden in de gedachten van Fuller. Naar mijn mening had hij niet precies door wat de Marrowmen nu precies leerden en is hij daarom wat kritisch over de marrowmen. Of ik heb natuurlijk zelf de marrowmen niet goed begrepen. (Hoewel ik mezelf daar best enigszins in verdiept heb.) Heel positief van Fuller is dat hij de wereldzending een enorme dienst heeft bewezen. Lees daarvoor het boek van W. van der Zwaag over William Carey. Maar goed, ik heb het allemaal niet meer paraat dus ik kan er gemakkelijk naast zitten, maar dit is nog het restant aan kennis dat ik paraat heb.
Ga dan toch naar Hem, en indien Hij u tegemoet komt (zoals Zijn gewoonte is), zeg dan niet onbedachtzaam met Petrus 'Heere, ga uit van mij, want ik ben een zondig mens' (Luc. 5:8), maar zeg met duidelijke woorden: Heere kom tot mij in, want ik ben een zondig mens.
Gebruikersavatar
memento
Berichten: 11339
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:42

Re: Aller aanneming waardig; A Fuller, over de oproep tot geloof

Bericht door memento »

Misschien tilt dit boekje de discussie naar een ander, meer theologisch-inhoudelijk niveau. De vraag, die m.i. namelijk best belangrijk is, of de niet-uitverkorene een plicht heeft om te geloven, is in de Nederlandse discussie volgens mijn weten eigenlijk nooit echt doordacht.

Ikzelf houdt trouwens Fullers visie (niet die van zn volgelingen) als eentje die ruim past binnen de bandbreedte van het gereformeerde denken. Fuller gaat namelijk minder ver dan bv een Bunyan in zijn boekje the heavenly footman.
Gebruikersavatar
Afgewezen
Berichten: 17323
Lid geworden op: 12 mei 2005, 21:50

Re: Aller aanneming waardig; A Fuller, over de oproep tot geloof

Bericht door Afgewezen »

memento schreef:Misschien tilt dit boekje de discussie naar een ander, meer theologisch-inhoudelijk niveau. De vraag, die m.i. namelijk best belangrijk is, of de niet-uitverkorene een plicht heeft om te geloven, is in de Nederlandse discussie volgens mijn weten eigenlijk nooit echt doordacht.
Ik vind het ook een belachelijke vraag, eerlijk gezegd. Ieder die het Evangelie hoort, heeft de plicht te geloven.
Plaats reactie