Heiligheidperfectionisme & incidenteel zondigen
-
- Berichten: 29
- Lid geworden op: 07 apr 2008, 19:37
Heiligheidperfectionisme & incidenteel zondigen
Onderstaande mag zonder toestemming doorgestuurd worden naar derden.
Deze mail bestaat uit twee korte artikelen:
* Heiligheidperfectionisme? - door ondertekende
* 'Incidenteel zondigen' - een toelichting - door kand. Arjan Baan
Hartelijke zegengroet,
John Kamphuis
-----------
Heiligheidperfectionisme?
Woensdag 16 april 2008
Door John Kamphuis, Genemuiden
Inleiding
In het Reformatorisch Dagblad van 14 april jl. (pagina 2) stond een artikel met de titel: ‘Kerk kan niet zonder belijdenis’. Hierin stond het volgende:
Dr. De Vries waarschuwde ook voor stichtingen die op het reformatorisch erf actief zijn en een „heiligheidperfectionisme” propageren. Volgens de predikant uit Waarder zijn deze opvattingen „ongereformeerd.” Deze boodschap van de heiligmaking staat haaks op de boodschap van de Heidelbergse Catechismus, waar staat dat de allerheiligsten slechts een „klein beginsel” hebben.
De predikant zei dat hij zich meer verwant voelt met Luther, „die altijd geestelijk een bedelaar bleef”, dan met de reformatorische stroming die sterk door evangelischen is beïnvloed. „Deze perfectionistische visie op de heiligmaking komt”, aldus dr. De Vries, „voort uit een onjuist besef van de zonde.”
Dit artikel is geschreven vanuit het verlangen het Woord van de Heere eenvoudig en onbedwongen te laten spreken. Zelfs al strijkt het tegen onze bevinding en vermeende (on)mogelijkheden in. De geopenbaarde wil van de Heere aan ons laat geen ruimte voor menselijke inbreng (te onderscheiden van reacties onzerzijds). Het is daarom afkeurenswaardig de mens centraal te stellen. Dit is per definitie goddeloos. Ieder Schriftwoord is het eenzijdige initiatief van God de Vader. Omdat Hij volmaakt is, is Zijn Woord dat ook. Het ontneemt de mensheid het recht om te gaan knabbelen aan de Schrift, om zo een betere aansluiting te verkrijgen bij het alledaagse leven (‘waar het niks is en niks wordt’).
Heilig zijn is Gods bevel
Hebr. 6:1 spoort ons aan met de woorden: ‘Laat ons tot de volmaaktheid voortvaren’. Ook Paulus vermaant de gelovigen in 2 Kor. 13:11 en zegt: ‘Voorts, broeders, zijt blijde, wordt volmaakt, zijt getroost, zijt eensgezind, leeft in vrede; en de God der liefde en des vredes zal met u zijn.’ Zie ook onder meer 1 Thess. 4:3a, Hebr. 12:14 en 1 Petr. 1:14-16. Gód drukt de gelovigen met klem op het hart een leven te gaan in volkomen gehoorzaamheid aan Hem, waarin de intens diepe heiligheid van God tot uiting komt. Dit is alleen mogelijk, wanneer de wandel van de gelovige is gebaseerd op een liefdesverhouding tussen hem en Zijn Vader. Wanneer hier niet de sleutel ligt, treedt automatisch een wettische ‘heiligmakingskramp’ op, waarmee men zich volledig afmat en het eenvoudige zalige uitrusten in Zijn armen wordt gemist. Als de drang naar perfectie uitstijgt boven het ingeworteld zijn als rank in de Wijnstok, dan wordt de weg van heiligmaking een nieuwe wet, welke eindigt tegen een harde muur van zelfverwijt en in het ergste geval depressie. Ook wanneer men de heiligmaking plaatst vóór de rechtvaardigmaking zal men vastlopen in wettische dienstbaarheid. Maar daarover willen we het nu niet hebben.
Het is van ontzaglijk belang om te zien dat we na onze wedergeboorte heilig zijn in Christus. In Hem zijn wij volmaakt, zonder vlek en zonder rimpel (Kol. 2:10). Tegelijkertijd worden wij aangespoord om vanuit deze geheiligde status daadwerkelijk heilig te leven (Ef. 1:4, 1 Petr. 1:14-15, 1 Petr. 2:21). Je zou dus kunnen zeggen: heiligmaking is steeds meer worden als de Volmaakte, Jezus Christus, Zelf. Het is zulk een bevrijdende waarheid met geloofsogen daadwerkelijk te zien als gelovige volkomen te zijn in Hem. Het belang van het zien dat dit de identiteit van een gelovige is, is niet te overschatten. Het bewaart voor oplappen van de oude natuur, wat uiteindelijk alleen maar zal uitlopen op een mislukking.
De gelovige hoeft niet langer te zondigen
We hoeven niet te verwachten dat we de volmaaktheid in dit leven zullen kunnen bereiken (Fil. 3:12). Daarvoor is de realiteit van de oude mens te groot. Maar zoals Paulus jaagde naar de volmaaktheid, zo mogen de gelovigen zegen verwachten en ontvangen in het jagen naar de volmaaktheid. Het gaat om een groeien en toenemen in genade, gaven en de verschillende vruchten van de Geest. De Heere Jezus zei tegen de Samaritaanse vrouw: ‘Maar zo wie gedronken zal hebben van het water, dat Ik hem geven zal, die zal in eeuwigheid niet dorsten; maar het water, dat Ik hem zal geven, zal in Hem worden een fontein van water, springende tot in het eeuwige leven.’ In de grondtekst wordt gesproken over ‘een bron van water’. Als we er Joh. 7:38 en 39 bij betrekken, dan zien we dat de Heilige Geest het levend water aan de gelovigen toedient als een bron waaruit levend water opwelt. Waar haalt de Heilige Geest dat levende water vandaan? Uit Christus! In Joh. 16:14 leert Jezus ons van de Heilige Geest: ‘Die zal Mij verheerlijken; want Hij zal het uit het Mijne nemen, en zal het u verkondigen.’ Dat Leven van Christus kan dus in overvloeiende, volle mate in ons komen. Daardoor kunnen wij in toenemende mate vruchten voortbrengen. Als er véél van Hem in ons is, dan is de consequentie, dat er niet veel van onszelf, van onze eigen-ik en van onze zondige verlangens in ons kan zijn. Alleen door het Leven van Christus en het leven dááruit kan de oude mens tenonder worden gehouden en kan volle geestelijke blijdschap in de Heere bezit worden. Het is Christus die de macht van het vlees op het kruis heeft verbroken. Daarom hoeft de gelovige niet langer te zondigen. Hij is opgestaan in een nieuw leven, wat hij niet zelf hoeft te bewerkstelligen, maar wat de Heilige Geest door hem heen werkt. Hij is een koningskind (1 Petr. 2:9) en hij is een overwinnaar op grond van het feit dat Christus overwonnen heeft. De Heilige Geest openbare ons meer en meer de volheid van deze diepe, Bijbelse waarheden. Opdat wij meer en meer een overwinningsleven mogen ontvangen over de zonde. Hoe? Doordat Jezus Zijn leven in en door mij leeft. Waarom? Omdat Hij het zo waard is! Een grote troost voor de gelovige ligt in 1 Thess. 5:23-24.
In Joh. 7:38 staat: ‘Die in Mij gelooft, gelijkerwijs de Schrift zegt, stromen des levenden waters zullen uit zijn buik vloeien.’ Als we willen streven naar de volmaaktheid, om goede, rijpe vruchten voort te mogen brengen, dan moeten we dus geestelijk veel van dit levende water drinken! De gaven van Christus kunnen in rijke mate naar ons toestromen, maar dan dienen we wel te ontvangen wat ons wordt aangereikt. Dát is geloven. Het ontvangen van Gods gaven kan alleen als we een gereinigd vat zijn (reiniging en vruchtdragen horen bij elkaar; 1 Joh. 3:3, 1 Petr. 1:22). Een vuile bron, die gedeeltelijk is besmeurd met modder, is niet geschikt om helder, levend water te ontvangen. De Heere onthoudt Zijn stromen van zegen aan gelovigen die in zonde leven en die verder niet openstaan voor Zijn genadegaven (2 Tim. 3:20-21).
Dicht bij de Bron
Als we dicht bij de Bron van het ware leven blijven, dan mogen we ook ontvangen uit de volheid van Christus. Johannes de Doper getuigde hiervan (Joh. 1:16): ‘En uit Zijn volheid hebben we allen ontvangen, ook genade voor genade.’ Jezus roept ons als gelovigen op om als een rank in de Wijnstok blijvend voeding te ontvangen uit Hem. In Joh. 15:4 en 5 zegt Hij: ‘Blijft in Mij, en Ik in u. Gelijk de rank geen vrucht kan dragen van zichzelf, zo zij niet in de wijnstok blijft; alzo ook gij niet, zo gij in Mij niet blijft. Ik ben de Wijnstok, en gij de ranken; die in Mij blijft, en Ik in hem, die draagt veel vrucht; want zonder Mij kunt gij niets doen.’
Dit vraagt, zoals we al eerder opmerkten maar opnieuw herhalen, gehoorzaamheid en volledige toewijding! Dr. F. Carr: ‘Laat het glashelder zijn dat ongehoorzaamheid zonde is. Het dient voor Gods aangezicht als zonde beleden te worden. Uitgestelde gehoorzaamheid is ook ongehoorzaamheid. Weinig mensen bekommeren zich waarlijk over deze zaak. Weinig mensen geloven dat de Heere Jezus volkomen gehoorzaamheid van ons verwacht en zelfs eist. Hij heeft er Zelf Borg voor gestaan om ons hiertoe in staat te stellen. Streef jij er oprecht naar om aan de Heere Jezus te tonen dat je er werkelijk naar verlangt om Hem in alles gehoorzaam te zijn? Is gehoorzaamheid überhaupt mogelijk? Ja, dit is mogelijk als jouw wandel met Hem gebaseerd is op een liefdesverhouding met de Heere Jezus! Hij stelt je dan in staat om ten volle te gehoorzamen. Als ik de opdracht van de Heere niet uitvoer, ben ik ongehoorzaam. Deze ongehoorzaamheid brengt met zich mee dat mijn hart onrustig wordt. De verhouding met de Heere Jezus en de geestelijke groei zullen hierdoor ernstig verstoord worden.’
Onjuist besef van de zonde?
Onlangs schreef ev. A. Baan: ‘Op het gezelschap zeiden ze vroeger: "Gods kinderen gaan minder zonden doen; en groter zondaar worden." Tegenwoordig zijn er predikanten die voortdurend inprenten: "Gemeente, goed onthouden hoor...we blijven arme zondaren, want dat leert ons Romeinen 7". De vraagteken in Romeinen 7:24 vervangt men gemakkelijk voor een punt. Het klassieke doopformulier ontkracht deze opmerking duidelijk, wanneer ze zegt: "Zo worden wij door de Doop vermaand en verplicht tot een nieuwe gehoorzaamheid, namelijk dat wij deze enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest, aanhangen, betrouwen en liefhebben van ganser harte, van ganser ziele, van gansen gemoede en met alle krachten, de wereld verlaten, onze oude natuur doden, en in een nieuw Godzalig leven wandelen. En als wij somtijds uit zwakheid in zonden vallen, zo moeten wij aan Gods genade niet vertwijfelen, noch in de zonde blijven liggen...". Er komt dus een duidelijk breken en verlaten van de zonden. Tegelijk daarmee gepaard laat Gods Geest licht vallen over de totale verdorvenheid en corruptheid van het eigen-ik. Dat bewaart ons voor hoogmoed; en houdt ons nederig en gebroken. Zac Poonen zegt mooi: "Naarmate iemands eigen leven toeneemt in heiligheid, neemt ook zijn bewust zijn van de absolute heiligheid van God toe. Deze twee gaan samen. Het tweede is in feite een test of iemand het eerste heeft. Vijfentwintig jaar na zijn bekering zegt Paulus: “Ik ben de minste van de apostelen” (1 Kor. 15:9). Vijf jaar later zegt hij: “Mij, de allerminste van al de heiligen” (Ef. 3:8). Nog een jaar later zegt hij: “Zondaren, van welke ik de voornaamste ben.” (1 Tim. 1:15). Ziet u hoe zijn heiliging toeneemt in deze uitspraken? Hoe inniger Paulus met God wandelde, hoe meer hij zich bewust werd van de verdorvenheid en boosheid van zijn eigen hart."’
Heiligheidperfectionisme?
Nee, het jagen naar de volmaaktheid is geen wettische ijver. Het is geen nieuwe wet. Het is een heilige vanzelfsheid bij het zien van deze Koning in Zijn lieve Vaderogen. We moeten de Verlosser hebben, niet de verlossing. We moeten de Heilige Zelf hebben en dan vloeit de concrete heiligheid in het aardse leven eruit voort. Laten we ons bij iedere verzoeking besprenkelen door het bloed van Christus Jezus en zo door Zijn bloed gedekt voortgaan naar de eeuwigheid, dag na dag. In een voortdurende vervulling van Zijn Heilige Geest. De Heere verlangt ernaar om onze bekers te vullen, tot overstromens toe. Zijn wij bereid de prijs daarvoor te betalen?
--------------
'Incidenteel zondigen' - toelichting
Woensdag 16 april 2008
Door kand. Arjan Baan, Nieuw Lekkerland
Beste vrienden,
Op allerlei manieren komt mij ter ore dat een bepaald gedeelte uit een interview met het Friesch Dagblad verkeerde gedachten oproept. Dit heb ik nooit gewild en achteraf beschouwd had ik e.e.a. beter op een andere manier kunnen verwoorden. Het desbetreffende gedeelte luidt:
Zondigt hijzelf niet meer? Baan: ,,Incidenteel. Vroeger beheerste de zonde mij, nu niet meer. Het klassieke doopformulier zegt dat wij soms door onze zwakheid in zonden vallen. Ik struikel nog wel eens in de zonde, maar blijf er door Gods genade niet meer in liggen".
Ik ben me er dus terdege van bewust dat het citaat makkelijk op een verkeerde manier geïnterpreteerd kan worden (en wat nu dus ook gebeurt), wanneer dat niet duidelijk, zorgvuldig en uitvoerig wordt toegelicht. Aangezien het in zo'n interview niet mogelijk is om uitvoerig op alle thema's in te gaan, had het achteraf op deze manier beter niet geplaatst kunnen worden. Het woord incidenteel wordt immers verschillend opgevat. In dat licht wil ik daarom ook - ter verheldering - nog een paar gedachten duidelijk doorgeven.
1) Ik verwerp de leer dat het hart zondeloos zou zijn; dat is een ketterij van de perfectionisten. Tot onze doodsnik blijven we ons vlees, onze verdorven Adamsnatuur, meedragen en hebben we dus te strijden met en tegen ons vlees.
2) Gods kind struikelt dagelijks. Wel is het mogelijk om bevrijd te worden van bewuste, concrete zonden, maar we worden hier op aarde nooit zondeloos of volmaakt.
3) De wedergeboorte van een zondaar betekent een zodanige vernieuwing dat hij/zij niet meer door de zonde als een bepalende kracht beheerst kan worden, zoals dat tevoren het geval was.
4) Op geen enkele wijze kunnen wij in eigen kracht of inspanning strijden tegen de zonden; dat kan alleen door de opstandingskracht van Christus - door de kracht van de Geest - in en door de gelovigen.
5) De vereniging met Christus in Zijn dood en opstanding en de verandering van het hart die daardoor tot stand komt, vormen de bron voor zowel de bevrijding van de zonde tot gerechtigheid als tot dankbare liefde tot God, die het motief is voor christelijke gehoorzaamheid.
6) Deze opvattingen hoeven niet tot hoogmoed te leiden, omdat het er bij dit alles om gaat dat we worden wat we in Christus al mogen zijn. Het blijft altijd genade.
Oproep tot heiliging
Wat mij wel opvalt is dat, gezien de kritische reacties, mensen kennelijk nogal moeite hebben met de concrete oproepen tot heiliging en de waarschuwingen om actief tegen de zonde te strijden. Mijn vraag is dan hoe de Bijbelteksten gelezen worden, waarin die opdracht tot ons komt, bijvoorbeeld in de volgende teksten:
“Dat dan de zonde niet heerse in uw sterfelijk lichaam (..) Stel uw leden Gode tot wapenen der gerechtigheid.” (Rom.6:13).
“(..) Stelt nu uw leden, om dienstbaar te zijn der gerechtigheid, tot heiligmaking.” (Rom.6:19).
“Zo dan, broeders, wij zijn schuldenaars niet aan het vlees, om naar het vlees te leven. Want indien gij naar het vlees leeft, zo zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen van het lichaam doodt, zo zult gij leven.” (Rom.8:12,13).
“Dewijl wij dan deze beloften hebben, geliefden, laat ons onszelf reinigen van alle besmetting des vleses en des geestes, voleindigende de heiligmaking in de vreze Gods.” (2 Kor.7:1).
“En ik zeg: Wandelt door de Geest en volbrengt de begeerlijkheid van het vlees niet.” (Gal. 5:16).
“Maar die van Christus zijn, hebben het vlees gekruisigd met de bewegingen en begeerlijkheden. Indien wij door de Geest leven, zo laat ons ook door de Geest wandelen.” (Gal. 5:24,25).
“Want dit is de wil van God, uw heiligmaking.” (1 Thess. 4:3a).
“Daarom, nalatende het beginsel van de leer van Christus, laat ons tot de volmaaktheid voortvaren; niet wederom leggende het fundament van de bekering van dode werken, en van het geloof in God (..).” (Hebr.6:1)
“Daarom dan ook, alzo wij zo’n grote wolk der getuigen rondom ons hebben liggende, laat ons afleggen alle last, en de zonde, die ons lichtelijk omringt, en laat ons met lijdzaamheid lopen de loopbaan, die ons voorgesteld is; Ziende op de overste Leidsman en Voleinder des geloofs, Jezus, Die, voor de vreugde, die Hem voorgesteld was, het kruis heeft verdragen, en schande veracht, en is gezeten aan de rechter hand van de troon van God. Want aanmerkt Deze, Die zulk een tegenspreken van de zondaren tegen Zich heeft verdragen, opdat gij niet verflauwt en bezwijkt in uw zielen. Gij hebt nog ten bloede toe niet tegengestaan, strijdende tegen de zonde.” (Hebr.12:1-4)
“Jaagt den vrede na met allen, en de heiligmaking, zonder welke niemand de Heere zien zal.” (Hebr. 12:14).
“Word als gehoorzame kinderen niet gelijkvormig aan de begeerten die er vroeger in uw onwetendheid waren. Maar zoals Hij Die u geroepen heeft, heilig is, word zo ook zelf heilig in heel uw levenswandel, want er staat geschreven: Wees heilig, want Ik ben heilig.” (1 Petr. 1:14-16).
“Daarom, geliefden, verwachtende deze dingen, benaarstigt u, dat gij onbevlekt en onbestraffelijk bevonden moogt worden door Hem in vrede.” (2 Petr.3:14).
“En een ieder, die deze hoop op Hem heeft, die reinigt zichzelf, gelijk Hij rein is.” (1 Joh.3:3).
enzovoorts.
Als het goed is kunnen Gods kinderen – door wederbarende genade – niet anders dan gehoor geven aan deze aansporingen, en dat niet, zoals gesuggereerd wordt, omdat Christus verlossingswerk niet voldoende zou zijn, maar omdat de Heere God het zo waard is! Dus niet om onze zaligheid te verdienen, maar omdat die voor ons alreeds verdiend is.
Als wij werkelijk beseffen, wat het de Heere Jezus gekost heeft om het uiteindelijk uit te roepen “Het is volbracht!”, dan kunnen we toch niet blijven zoals we zijn? Nee dan hebben we een verlangen om ‘vernieuwd te worden tot kennis naar het evenbeeld van Degene Die ons geschapen heeft”(Kol.3:10; Rom. 8:29).
Juist vanuit de concrete oproep en de pogingen om bovenstaande oproepen in de praktijk te brengen, komen Gods kinderen er achter dat ze Christus IN ALLES nodig hebben en zal het inderdaad tot enorme troost zijn dat “Christus Jezus ons geworden is wijsheid van God, en rechtvaardigheid, en heiligmaking, en verlossing” (1 Kor.1:30) en dat er niet alleen de oproepen zijn, maar ook de beloften dat Hij de heiligmaking in Zijn kinderen zal uitwerken (1 Thess.5:23,24). Dat wil dus niet zeggen dat we de concrete oproepen moeten laten liggen of verzachten. Integendeel, we moeten worden wie we door genade in Christus al zijn. Waarom? Omdat Hij het zo waard is!
Ik vertrouw erop dat dit antwoord verkeerde gedachten uit de weg ruimt.
Klik voor het volledige interview: http://www.webkey.nl/hc7/images2/Interv ... agblad.doc
Deze mail bestaat uit twee korte artikelen:
* Heiligheidperfectionisme? - door ondertekende
* 'Incidenteel zondigen' - een toelichting - door kand. Arjan Baan
Hartelijke zegengroet,
John Kamphuis
-----------
Heiligheidperfectionisme?
Woensdag 16 april 2008
Door John Kamphuis, Genemuiden
Inleiding
In het Reformatorisch Dagblad van 14 april jl. (pagina 2) stond een artikel met de titel: ‘Kerk kan niet zonder belijdenis’. Hierin stond het volgende:
Dr. De Vries waarschuwde ook voor stichtingen die op het reformatorisch erf actief zijn en een „heiligheidperfectionisme” propageren. Volgens de predikant uit Waarder zijn deze opvattingen „ongereformeerd.” Deze boodschap van de heiligmaking staat haaks op de boodschap van de Heidelbergse Catechismus, waar staat dat de allerheiligsten slechts een „klein beginsel” hebben.
De predikant zei dat hij zich meer verwant voelt met Luther, „die altijd geestelijk een bedelaar bleef”, dan met de reformatorische stroming die sterk door evangelischen is beïnvloed. „Deze perfectionistische visie op de heiligmaking komt”, aldus dr. De Vries, „voort uit een onjuist besef van de zonde.”
Dit artikel is geschreven vanuit het verlangen het Woord van de Heere eenvoudig en onbedwongen te laten spreken. Zelfs al strijkt het tegen onze bevinding en vermeende (on)mogelijkheden in. De geopenbaarde wil van de Heere aan ons laat geen ruimte voor menselijke inbreng (te onderscheiden van reacties onzerzijds). Het is daarom afkeurenswaardig de mens centraal te stellen. Dit is per definitie goddeloos. Ieder Schriftwoord is het eenzijdige initiatief van God de Vader. Omdat Hij volmaakt is, is Zijn Woord dat ook. Het ontneemt de mensheid het recht om te gaan knabbelen aan de Schrift, om zo een betere aansluiting te verkrijgen bij het alledaagse leven (‘waar het niks is en niks wordt’).
Heilig zijn is Gods bevel
Hebr. 6:1 spoort ons aan met de woorden: ‘Laat ons tot de volmaaktheid voortvaren’. Ook Paulus vermaant de gelovigen in 2 Kor. 13:11 en zegt: ‘Voorts, broeders, zijt blijde, wordt volmaakt, zijt getroost, zijt eensgezind, leeft in vrede; en de God der liefde en des vredes zal met u zijn.’ Zie ook onder meer 1 Thess. 4:3a, Hebr. 12:14 en 1 Petr. 1:14-16. Gód drukt de gelovigen met klem op het hart een leven te gaan in volkomen gehoorzaamheid aan Hem, waarin de intens diepe heiligheid van God tot uiting komt. Dit is alleen mogelijk, wanneer de wandel van de gelovige is gebaseerd op een liefdesverhouding tussen hem en Zijn Vader. Wanneer hier niet de sleutel ligt, treedt automatisch een wettische ‘heiligmakingskramp’ op, waarmee men zich volledig afmat en het eenvoudige zalige uitrusten in Zijn armen wordt gemist. Als de drang naar perfectie uitstijgt boven het ingeworteld zijn als rank in de Wijnstok, dan wordt de weg van heiligmaking een nieuwe wet, welke eindigt tegen een harde muur van zelfverwijt en in het ergste geval depressie. Ook wanneer men de heiligmaking plaatst vóór de rechtvaardigmaking zal men vastlopen in wettische dienstbaarheid. Maar daarover willen we het nu niet hebben.
Het is van ontzaglijk belang om te zien dat we na onze wedergeboorte heilig zijn in Christus. In Hem zijn wij volmaakt, zonder vlek en zonder rimpel (Kol. 2:10). Tegelijkertijd worden wij aangespoord om vanuit deze geheiligde status daadwerkelijk heilig te leven (Ef. 1:4, 1 Petr. 1:14-15, 1 Petr. 2:21). Je zou dus kunnen zeggen: heiligmaking is steeds meer worden als de Volmaakte, Jezus Christus, Zelf. Het is zulk een bevrijdende waarheid met geloofsogen daadwerkelijk te zien als gelovige volkomen te zijn in Hem. Het belang van het zien dat dit de identiteit van een gelovige is, is niet te overschatten. Het bewaart voor oplappen van de oude natuur, wat uiteindelijk alleen maar zal uitlopen op een mislukking.
De gelovige hoeft niet langer te zondigen
We hoeven niet te verwachten dat we de volmaaktheid in dit leven zullen kunnen bereiken (Fil. 3:12). Daarvoor is de realiteit van de oude mens te groot. Maar zoals Paulus jaagde naar de volmaaktheid, zo mogen de gelovigen zegen verwachten en ontvangen in het jagen naar de volmaaktheid. Het gaat om een groeien en toenemen in genade, gaven en de verschillende vruchten van de Geest. De Heere Jezus zei tegen de Samaritaanse vrouw: ‘Maar zo wie gedronken zal hebben van het water, dat Ik hem geven zal, die zal in eeuwigheid niet dorsten; maar het water, dat Ik hem zal geven, zal in Hem worden een fontein van water, springende tot in het eeuwige leven.’ In de grondtekst wordt gesproken over ‘een bron van water’. Als we er Joh. 7:38 en 39 bij betrekken, dan zien we dat de Heilige Geest het levend water aan de gelovigen toedient als een bron waaruit levend water opwelt. Waar haalt de Heilige Geest dat levende water vandaan? Uit Christus! In Joh. 16:14 leert Jezus ons van de Heilige Geest: ‘Die zal Mij verheerlijken; want Hij zal het uit het Mijne nemen, en zal het u verkondigen.’ Dat Leven van Christus kan dus in overvloeiende, volle mate in ons komen. Daardoor kunnen wij in toenemende mate vruchten voortbrengen. Als er véél van Hem in ons is, dan is de consequentie, dat er niet veel van onszelf, van onze eigen-ik en van onze zondige verlangens in ons kan zijn. Alleen door het Leven van Christus en het leven dááruit kan de oude mens tenonder worden gehouden en kan volle geestelijke blijdschap in de Heere bezit worden. Het is Christus die de macht van het vlees op het kruis heeft verbroken. Daarom hoeft de gelovige niet langer te zondigen. Hij is opgestaan in een nieuw leven, wat hij niet zelf hoeft te bewerkstelligen, maar wat de Heilige Geest door hem heen werkt. Hij is een koningskind (1 Petr. 2:9) en hij is een overwinnaar op grond van het feit dat Christus overwonnen heeft. De Heilige Geest openbare ons meer en meer de volheid van deze diepe, Bijbelse waarheden. Opdat wij meer en meer een overwinningsleven mogen ontvangen over de zonde. Hoe? Doordat Jezus Zijn leven in en door mij leeft. Waarom? Omdat Hij het zo waard is! Een grote troost voor de gelovige ligt in 1 Thess. 5:23-24.
In Joh. 7:38 staat: ‘Die in Mij gelooft, gelijkerwijs de Schrift zegt, stromen des levenden waters zullen uit zijn buik vloeien.’ Als we willen streven naar de volmaaktheid, om goede, rijpe vruchten voort te mogen brengen, dan moeten we dus geestelijk veel van dit levende water drinken! De gaven van Christus kunnen in rijke mate naar ons toestromen, maar dan dienen we wel te ontvangen wat ons wordt aangereikt. Dát is geloven. Het ontvangen van Gods gaven kan alleen als we een gereinigd vat zijn (reiniging en vruchtdragen horen bij elkaar; 1 Joh. 3:3, 1 Petr. 1:22). Een vuile bron, die gedeeltelijk is besmeurd met modder, is niet geschikt om helder, levend water te ontvangen. De Heere onthoudt Zijn stromen van zegen aan gelovigen die in zonde leven en die verder niet openstaan voor Zijn genadegaven (2 Tim. 3:20-21).
Dicht bij de Bron
Als we dicht bij de Bron van het ware leven blijven, dan mogen we ook ontvangen uit de volheid van Christus. Johannes de Doper getuigde hiervan (Joh. 1:16): ‘En uit Zijn volheid hebben we allen ontvangen, ook genade voor genade.’ Jezus roept ons als gelovigen op om als een rank in de Wijnstok blijvend voeding te ontvangen uit Hem. In Joh. 15:4 en 5 zegt Hij: ‘Blijft in Mij, en Ik in u. Gelijk de rank geen vrucht kan dragen van zichzelf, zo zij niet in de wijnstok blijft; alzo ook gij niet, zo gij in Mij niet blijft. Ik ben de Wijnstok, en gij de ranken; die in Mij blijft, en Ik in hem, die draagt veel vrucht; want zonder Mij kunt gij niets doen.’
Dit vraagt, zoals we al eerder opmerkten maar opnieuw herhalen, gehoorzaamheid en volledige toewijding! Dr. F. Carr: ‘Laat het glashelder zijn dat ongehoorzaamheid zonde is. Het dient voor Gods aangezicht als zonde beleden te worden. Uitgestelde gehoorzaamheid is ook ongehoorzaamheid. Weinig mensen bekommeren zich waarlijk over deze zaak. Weinig mensen geloven dat de Heere Jezus volkomen gehoorzaamheid van ons verwacht en zelfs eist. Hij heeft er Zelf Borg voor gestaan om ons hiertoe in staat te stellen. Streef jij er oprecht naar om aan de Heere Jezus te tonen dat je er werkelijk naar verlangt om Hem in alles gehoorzaam te zijn? Is gehoorzaamheid überhaupt mogelijk? Ja, dit is mogelijk als jouw wandel met Hem gebaseerd is op een liefdesverhouding met de Heere Jezus! Hij stelt je dan in staat om ten volle te gehoorzamen. Als ik de opdracht van de Heere niet uitvoer, ben ik ongehoorzaam. Deze ongehoorzaamheid brengt met zich mee dat mijn hart onrustig wordt. De verhouding met de Heere Jezus en de geestelijke groei zullen hierdoor ernstig verstoord worden.’
Onjuist besef van de zonde?
Onlangs schreef ev. A. Baan: ‘Op het gezelschap zeiden ze vroeger: "Gods kinderen gaan minder zonden doen; en groter zondaar worden." Tegenwoordig zijn er predikanten die voortdurend inprenten: "Gemeente, goed onthouden hoor...we blijven arme zondaren, want dat leert ons Romeinen 7". De vraagteken in Romeinen 7:24 vervangt men gemakkelijk voor een punt. Het klassieke doopformulier ontkracht deze opmerking duidelijk, wanneer ze zegt: "Zo worden wij door de Doop vermaand en verplicht tot een nieuwe gehoorzaamheid, namelijk dat wij deze enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest, aanhangen, betrouwen en liefhebben van ganser harte, van ganser ziele, van gansen gemoede en met alle krachten, de wereld verlaten, onze oude natuur doden, en in een nieuw Godzalig leven wandelen. En als wij somtijds uit zwakheid in zonden vallen, zo moeten wij aan Gods genade niet vertwijfelen, noch in de zonde blijven liggen...". Er komt dus een duidelijk breken en verlaten van de zonden. Tegelijk daarmee gepaard laat Gods Geest licht vallen over de totale verdorvenheid en corruptheid van het eigen-ik. Dat bewaart ons voor hoogmoed; en houdt ons nederig en gebroken. Zac Poonen zegt mooi: "Naarmate iemands eigen leven toeneemt in heiligheid, neemt ook zijn bewust zijn van de absolute heiligheid van God toe. Deze twee gaan samen. Het tweede is in feite een test of iemand het eerste heeft. Vijfentwintig jaar na zijn bekering zegt Paulus: “Ik ben de minste van de apostelen” (1 Kor. 15:9). Vijf jaar later zegt hij: “Mij, de allerminste van al de heiligen” (Ef. 3:8). Nog een jaar later zegt hij: “Zondaren, van welke ik de voornaamste ben.” (1 Tim. 1:15). Ziet u hoe zijn heiliging toeneemt in deze uitspraken? Hoe inniger Paulus met God wandelde, hoe meer hij zich bewust werd van de verdorvenheid en boosheid van zijn eigen hart."’
Heiligheidperfectionisme?
Nee, het jagen naar de volmaaktheid is geen wettische ijver. Het is geen nieuwe wet. Het is een heilige vanzelfsheid bij het zien van deze Koning in Zijn lieve Vaderogen. We moeten de Verlosser hebben, niet de verlossing. We moeten de Heilige Zelf hebben en dan vloeit de concrete heiligheid in het aardse leven eruit voort. Laten we ons bij iedere verzoeking besprenkelen door het bloed van Christus Jezus en zo door Zijn bloed gedekt voortgaan naar de eeuwigheid, dag na dag. In een voortdurende vervulling van Zijn Heilige Geest. De Heere verlangt ernaar om onze bekers te vullen, tot overstromens toe. Zijn wij bereid de prijs daarvoor te betalen?
--------------
'Incidenteel zondigen' - toelichting
Woensdag 16 april 2008
Door kand. Arjan Baan, Nieuw Lekkerland
Beste vrienden,
Op allerlei manieren komt mij ter ore dat een bepaald gedeelte uit een interview met het Friesch Dagblad verkeerde gedachten oproept. Dit heb ik nooit gewild en achteraf beschouwd had ik e.e.a. beter op een andere manier kunnen verwoorden. Het desbetreffende gedeelte luidt:
Zondigt hijzelf niet meer? Baan: ,,Incidenteel. Vroeger beheerste de zonde mij, nu niet meer. Het klassieke doopformulier zegt dat wij soms door onze zwakheid in zonden vallen. Ik struikel nog wel eens in de zonde, maar blijf er door Gods genade niet meer in liggen".
Ik ben me er dus terdege van bewust dat het citaat makkelijk op een verkeerde manier geïnterpreteerd kan worden (en wat nu dus ook gebeurt), wanneer dat niet duidelijk, zorgvuldig en uitvoerig wordt toegelicht. Aangezien het in zo'n interview niet mogelijk is om uitvoerig op alle thema's in te gaan, had het achteraf op deze manier beter niet geplaatst kunnen worden. Het woord incidenteel wordt immers verschillend opgevat. In dat licht wil ik daarom ook - ter verheldering - nog een paar gedachten duidelijk doorgeven.
1) Ik verwerp de leer dat het hart zondeloos zou zijn; dat is een ketterij van de perfectionisten. Tot onze doodsnik blijven we ons vlees, onze verdorven Adamsnatuur, meedragen en hebben we dus te strijden met en tegen ons vlees.
2) Gods kind struikelt dagelijks. Wel is het mogelijk om bevrijd te worden van bewuste, concrete zonden, maar we worden hier op aarde nooit zondeloos of volmaakt.
3) De wedergeboorte van een zondaar betekent een zodanige vernieuwing dat hij/zij niet meer door de zonde als een bepalende kracht beheerst kan worden, zoals dat tevoren het geval was.
4) Op geen enkele wijze kunnen wij in eigen kracht of inspanning strijden tegen de zonden; dat kan alleen door de opstandingskracht van Christus - door de kracht van de Geest - in en door de gelovigen.
5) De vereniging met Christus in Zijn dood en opstanding en de verandering van het hart die daardoor tot stand komt, vormen de bron voor zowel de bevrijding van de zonde tot gerechtigheid als tot dankbare liefde tot God, die het motief is voor christelijke gehoorzaamheid.
6) Deze opvattingen hoeven niet tot hoogmoed te leiden, omdat het er bij dit alles om gaat dat we worden wat we in Christus al mogen zijn. Het blijft altijd genade.
Oproep tot heiliging
Wat mij wel opvalt is dat, gezien de kritische reacties, mensen kennelijk nogal moeite hebben met de concrete oproepen tot heiliging en de waarschuwingen om actief tegen de zonde te strijden. Mijn vraag is dan hoe de Bijbelteksten gelezen worden, waarin die opdracht tot ons komt, bijvoorbeeld in de volgende teksten:
“Dat dan de zonde niet heerse in uw sterfelijk lichaam (..) Stel uw leden Gode tot wapenen der gerechtigheid.” (Rom.6:13).
“(..) Stelt nu uw leden, om dienstbaar te zijn der gerechtigheid, tot heiligmaking.” (Rom.6:19).
“Zo dan, broeders, wij zijn schuldenaars niet aan het vlees, om naar het vlees te leven. Want indien gij naar het vlees leeft, zo zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen van het lichaam doodt, zo zult gij leven.” (Rom.8:12,13).
“Dewijl wij dan deze beloften hebben, geliefden, laat ons onszelf reinigen van alle besmetting des vleses en des geestes, voleindigende de heiligmaking in de vreze Gods.” (2 Kor.7:1).
“En ik zeg: Wandelt door de Geest en volbrengt de begeerlijkheid van het vlees niet.” (Gal. 5:16).
“Maar die van Christus zijn, hebben het vlees gekruisigd met de bewegingen en begeerlijkheden. Indien wij door de Geest leven, zo laat ons ook door de Geest wandelen.” (Gal. 5:24,25).
“Want dit is de wil van God, uw heiligmaking.” (1 Thess. 4:3a).
“Daarom, nalatende het beginsel van de leer van Christus, laat ons tot de volmaaktheid voortvaren; niet wederom leggende het fundament van de bekering van dode werken, en van het geloof in God (..).” (Hebr.6:1)
“Daarom dan ook, alzo wij zo’n grote wolk der getuigen rondom ons hebben liggende, laat ons afleggen alle last, en de zonde, die ons lichtelijk omringt, en laat ons met lijdzaamheid lopen de loopbaan, die ons voorgesteld is; Ziende op de overste Leidsman en Voleinder des geloofs, Jezus, Die, voor de vreugde, die Hem voorgesteld was, het kruis heeft verdragen, en schande veracht, en is gezeten aan de rechter hand van de troon van God. Want aanmerkt Deze, Die zulk een tegenspreken van de zondaren tegen Zich heeft verdragen, opdat gij niet verflauwt en bezwijkt in uw zielen. Gij hebt nog ten bloede toe niet tegengestaan, strijdende tegen de zonde.” (Hebr.12:1-4)
“Jaagt den vrede na met allen, en de heiligmaking, zonder welke niemand de Heere zien zal.” (Hebr. 12:14).
“Word als gehoorzame kinderen niet gelijkvormig aan de begeerten die er vroeger in uw onwetendheid waren. Maar zoals Hij Die u geroepen heeft, heilig is, word zo ook zelf heilig in heel uw levenswandel, want er staat geschreven: Wees heilig, want Ik ben heilig.” (1 Petr. 1:14-16).
“Daarom, geliefden, verwachtende deze dingen, benaarstigt u, dat gij onbevlekt en onbestraffelijk bevonden moogt worden door Hem in vrede.” (2 Petr.3:14).
“En een ieder, die deze hoop op Hem heeft, die reinigt zichzelf, gelijk Hij rein is.” (1 Joh.3:3).
enzovoorts.
Als het goed is kunnen Gods kinderen – door wederbarende genade – niet anders dan gehoor geven aan deze aansporingen, en dat niet, zoals gesuggereerd wordt, omdat Christus verlossingswerk niet voldoende zou zijn, maar omdat de Heere God het zo waard is! Dus niet om onze zaligheid te verdienen, maar omdat die voor ons alreeds verdiend is.
Als wij werkelijk beseffen, wat het de Heere Jezus gekost heeft om het uiteindelijk uit te roepen “Het is volbracht!”, dan kunnen we toch niet blijven zoals we zijn? Nee dan hebben we een verlangen om ‘vernieuwd te worden tot kennis naar het evenbeeld van Degene Die ons geschapen heeft”(Kol.3:10; Rom. 8:29).
Juist vanuit de concrete oproep en de pogingen om bovenstaande oproepen in de praktijk te brengen, komen Gods kinderen er achter dat ze Christus IN ALLES nodig hebben en zal het inderdaad tot enorme troost zijn dat “Christus Jezus ons geworden is wijsheid van God, en rechtvaardigheid, en heiligmaking, en verlossing” (1 Kor.1:30) en dat er niet alleen de oproepen zijn, maar ook de beloften dat Hij de heiligmaking in Zijn kinderen zal uitwerken (1 Thess.5:23,24). Dat wil dus niet zeggen dat we de concrete oproepen moeten laten liggen of verzachten. Integendeel, we moeten worden wie we door genade in Christus al zijn. Waarom? Omdat Hij het zo waard is!
Ik vertrouw erop dat dit antwoord verkeerde gedachten uit de weg ruimt.
Klik voor het volledige interview: http://www.webkey.nl/hc7/images2/Interv ... agblad.doc
Re: Heiligheidperfectionisme & incidenteel zondigen
Kan er één van de twee weg?
Re: Heiligheidperfectionisme & incidenteel zondigen
Ja, is gebeurd.Afgewezen schreef:Kan er één van de twee weg?
Welkom op het forum J.K.
Deze brief is al eerder in twee andere topics geplaatst overigens. Maar mocht er behoefte zijn aan een discussie erover kan dat in dit topic.
Re: Heiligheidperfectionisme & incidenteel zondigen
Wow, sorry, maar als ik zo'n lap tekst zie, lees ik alleen de eerste 2 alinea's.
Maar welkom. Ik hoop dat je altijd zo actief blijft posten, en niet alleen reclame komt maken voor A. Baan.
Maar welkom. Ik hoop dat je altijd zo actief blijft posten, en niet alleen reclame komt maken voor A. Baan.
Een lepel vol vriendelijkheid helpt de ander om de waarheid te slikken.
Re: Heiligheidperfectionisme & incidenteel zondigen
Bah, ik wordt zo misselijk van dit steekspel. Eerst die ds. De Vries heel stiekum een naar steekje onder water geven tijdens een lezing die in principe een heel ander thema had. Nu weer zo'n reactie van Kamphuis. Kunnen we niet gewoon normaal met elkaar omgaan. 

Re: Heiligheidperfectionisme & incidenteel zondigen
Ik snap eigenlijk niet precies wat hier bedoelt wordt.
Is het stuk van Kampuis niet goed dan?
Is het stuk van Kampuis niet goed dan?

Wie A heeft gezegd hoeft geen B te zeggen. Hij kan ook toegeven dat A fout was.
-
- Berichten: 29
- Lid geworden op: 07 apr 2008, 19:37
Re: Heiligheidperfectionisme & incidenteel zondigen
Ik kom niet met een openlijke aanprijzing (dat is reclame) van broeder en vriend A. Baan.vlinder schreef:Wow, sorry, maar als ik zo'n lap tekst zie, lees ik alleen de eerste 2 alinea's.
Maar welkom. Ik hoop dat je altijd zo actief blijft posten, en niet alleen reclame komt maken voor A. Baan.
Het gaat mij puur om de woorden van de Heere Zelf, zoals die tot ons komen in het Woord, dat is Zijn geopenbaarde wil. Deze moeten we proclameren, ook al strijken deze tegen onze bevinding en vermeende (on)mogelijkheden in.
Dank voor je welkomstwoord!
Re: Heiligheidperfectionisme & incidenteel zondigen
Oeps ik ging er zomaar vanuit dat het ds. Kamphuis was. Foutje dus...John Kamphuis schreef:Ik kom niet met een openlijke aanprijzing (dat is reclame) van broeder en vriend A. Baan.vlinder schreef:Wow, sorry, maar als ik zo'n lap tekst zie, lees ik alleen de eerste 2 alinea's.
Maar welkom. Ik hoop dat je altijd zo actief blijft posten, en niet alleen reclame komt maken voor A. Baan.
Het gaat mij puur om de woorden van de Heere Zelf, zoals die tot ons komen in het Woord, dat is Zijn geopenbaarde wil. Deze moeten we proclameren, ook al strijken deze tegen onze bevinding en vermeende (on)mogelijkheden in.
Dank voor je welkomstwoord!
Wie A heeft gezegd hoeft geen B te zeggen. Hij kan ook toegeven dat A fout was.
Re: Heiligheidperfectionisme & incidenteel zondigen
Overwinningsleven is een leven dicht bij Christus, waarin je minder zondigt dan dat je niet dicht bij God leeft.
Op het moment dat je weer afwijkt, en eigen wegen kiest komen de zonden ook weer terug, en is er geen sprake meer van overwinningen.
Ds de Vries suggereert dat het overwinningsleven iets is van zonden die overwonnen zijn en nooit meer terugkomen. Dat klopt niet. Daarom kloppen de verwijten die gerelateerd zijn aan zijn uitleg niet.
Op het moment dat je weer afwijkt, en eigen wegen kiest komen de zonden ook weer terug, en is er geen sprake meer van overwinningen.
Ds de Vries suggereert dat het overwinningsleven iets is van zonden die overwonnen zijn en nooit meer terugkomen. Dat klopt niet. Daarom kloppen de verwijten die gerelateerd zijn aan zijn uitleg niet.
Hedendaagse bijbelstudie is voor een belangrijk deel het elimineren van theologische contradicties.
Re: Heiligheidperfectionisme & incidenteel zondigen
Idd, volgens mij wordt er op zo'n manier echt een tegenstelling gemaakt die er niet is. De gedachten dat zonden nooit meer terug kunnen komen, bestaat trouwens in bepaalde kringen wel. Maar het ligt er dik bovenop dat ds De Vries hier doelt op Heartcry, en niet op allerlei charismatische groeperingen.Gian schreef:Overwinningsleven is een leven dicht bij Christus, waarin je minder zondigt dan dat je niet dicht bij God leeft.
Op het moment dat je weer afwijkt, en eigen wegen kiest komen de zonden ook weer terug, en is er geen sprake meer van overwinningen.
Ds de Vries suggereert dat het overwinningsleven iets is van zonden die overwonnen zijn en nooit meer terugkomen. Dat klopt niet. Daarom kloppen de verwijten die gerelateerd zijn aan zijn uitleg niet.
Re: Heiligheidperfectionisme & incidenteel zondigen
waarom praten die mensen niet gewoon met elkaar? dan kan je vragen wat iemand bedoelt 

-
- Berichten: 29
- Lid geworden op: 07 apr 2008, 19:37
Re: Heiligheidperfectionisme & incidenteel zondigen
Een heel verstandige opmerking!helma schreef:waarom praten die mensen niet gewoon met elkaar? dan kan je vragen wat iemand bedoelt
Men zwaait liever ongeremd met theologische revolvers en schiet elkaar ongenadig overhoop, dan het inhoudelijke gesprek aan te gaan. Het zou veel verwarring voorkomen.
Re: Heiligheidperfectionisme & incidenteel zondigen
9 Ik bid voor hen; Ik bid niet voor de wereld, maar voor degenen, die Gij Mij gegeven hebt, want zij zijn Uw.
10 En al het Mijne is Uw, en het Uwe is Mijn; en Ik ben in hen verheerlijkt.
11 En Ik ben niet meer in de wereld, maar deze zijn in de wereld, en Ik kome tot U, Heilige Vader, bewaar ze in Uw Naam, die Gij Mij gegeven hebt, opdat zij een zijn, gelijk als Wij.
12 Toen Ik met hen in de wereld was, bewaarde Ik ze in Uw Naam. Die Gij Mij gegeven hebt, heb Ik bewaard, en niemand uit hen is verloren gegaan, dan de zoon der verderfenis, opdat de Schrift vervuld worde.
13 Maar nu kom Ik tot U, en spreek dit in de wereld, opdat zij Mijn blijdschap vervuld mogen hebben in zichzelven.

Het zou inderdaad zoveel verwarring en VERDRIET voorkomen door niet weg te vluchten voor het aan gaan van een dialoog!
Maar lekker veilig en stel artikelen in kerkbode/op internet oid plaatsen!
10 En al het Mijne is Uw, en het Uwe is Mijn; en Ik ben in hen verheerlijkt.
11 En Ik ben niet meer in de wereld, maar deze zijn in de wereld, en Ik kome tot U, Heilige Vader, bewaar ze in Uw Naam, die Gij Mij gegeven hebt, opdat zij een zijn, gelijk als Wij.
12 Toen Ik met hen in de wereld was, bewaarde Ik ze in Uw Naam. Die Gij Mij gegeven hebt, heb Ik bewaard, en niemand uit hen is verloren gegaan, dan de zoon der verderfenis, opdat de Schrift vervuld worde.
13 Maar nu kom Ik tot U, en spreek dit in de wereld, opdat zij Mijn blijdschap vervuld mogen hebben in zichzelven.


Het zou inderdaad zoveel verwarring en VERDRIET voorkomen door niet weg te vluchten voor het aan gaan van een dialoog!
Maar lekker veilig en stel artikelen in kerkbode/op internet oid plaatsen!
My one and only goal;
His image in my soul.
Re: Heiligheidperfectionisme & incidenteel zondigen
Karikaturen
We hebben een Nederland heel erg veel verschillende kerkelijke stromingen en christelijke groeperingen en vaak staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Ik geef optredens in verschillende kerken en gemeenten. Dit is boeiend. Iedere kerk of groepering kent zijn eigen accenten. Ik ben het niet altijd overal mee eens, maar vind het belangrijk dat ik altijd in gesprek kan blijven met andere gelovigen. Zonder je standpunt te verloochenen, blijf je dan toch ‘on speaking terms’. Eén punt is voor mij het belangrijkste. Als een ander Jezus accepteert als zijn persoonlijke verlosser en enige weg naar God, dan is diegene mijn broer of zus in het geloof! Ook als hij op bepaalde punten een andere mening is toegedaan. Het verzoeningswerk van Jezus Christus is voor mij de hoofdzaak.
In Psalm 133 staat dat God zijn zegen geeft als broeders in vrede samenwonen. Ook Jezus Christus en Paulus roepen meerdere malen op om, als christenen, één te blijven
Vaak merk ik echter, dat we al snel karikaturen van elkaar maken. Het beeld wat we schetsen is negatief en vertekent. We wassen elkaar de oren in plaats van de voeten… Of anders gezegd: We schieten op soldaten uit ons eigen leger.
Laten we hiermee ophouden en bedenken dat mildheid, zelfbeheersing, geduld en vriendelijkheid vruchten zijn van de Heilige Geest! Als we een effectief leger willen zijn van Jezus Christus, dan moeten we ons met elkaar verzoenen en ons naar buiten richten. Er kan een tijd komen dat we elkaar harder nodig hebben, dan dat we op dit moment denken. De ontwikkelingen kun ook in Nederland heel snel gaan. Laten we vergevingsgezind zijn en samen de goede strijd strijden. Er is nog zoveel te overwinnen in de wereld om ons heen. Tot slot een bijzondere tekst uit Efeziërs 3: 18-19a: “opdat gij dan samen met alle heiligen, ten volle zou kunnen (be)grijpen hoe groot de breedte, lengte, hoogte en diepte is, en te kennen de liefde van Christus, die de kennis te boven gaat.”
Samen met alle heiligen. We hebben elkaar nodig!
G T
My one and only goal;
His image in my soul.
Re: Heiligheidperfectionisme & incidenteel zondigen
Vanmorgen tijdens mijn stille tijd kwam ik een tekst tegen in de Bijbel die er natuurlijk altijd al staat maar waar ik altijd 'overheengelezen' heb:
" Wij weten, dat een iegelijk, die uit God geboren is, niet zondigt; maar die uit God geboren is, bewaart zichzelven, en de boze vat hem niet."
De zonde heeft geen heerschappij over een gelovige die in en uit Christus leeft
" Wij weten, dat een iegelijk, die uit God geboren is, niet zondigt; maar die uit God geboren is, bewaart zichzelven, en de boze vat hem niet."
De zonde heeft geen heerschappij over een gelovige die in en uit Christus leeft