En waar komt dat gevoel, dat dat de nadruk zou zijn, vandaan?Vincent schreef:Daar gaat het me niet om. Van mij mogen mensen best in hun handen klappen of spreken in tongen als ze dat door de Geest geleerd krijgen. Maar het gaat erom dat mensen bij HeartCry, zo is mijn ervaring, alle nadruk leggen op gevoel en bijzondere ervaringen. Terwijl dat nu juist niet het wezen van het geloof is.Tja, toch dom om een conferentie zo te noemen. Er kan van alles geleerd worden, maar ik heb geen zin in zieltjeskijken, noch van mijzelf noch van een ander.Marnix schreef:Volgens mij ligt de aandacht bij God, want de Geest geeft groei. Kortom, een vooroordeel. Alsof je niet mag streven naar groei omdat het dan om jou zou gaan. Je zou beter moeten weten, groei is er als je in Hem blijft, met Hem verbonden. Dat zal daar ook ongetwijfeld geleerd worden.Vincent schreef:Nee ik ga er niet heen.
Het stoort mij dat het onderwerp heet "geestelijke geloofsgroei". Dan zou de aandacht ten onrechte op mij als deelnemer komen te liggen.
Ad 1 Onzin dan maar kleinere conferentie.1. Als je het vanuit 1 kerkverband doet wordt het wel heel kleinVerder zie ik niet in waarom dergelijke conferenties los van een bepaalde geloofsgemeenschap georganiseerd zouden moeten worden. Op deze wijze ontrekken mensen zich bij voorbaat van mogelijke tuchtuitoefening.
2. Als je het tot 1 kerkverband beperkt onttrek je je aan de oproep tot eenheid en de mogelijkheid om samen te werken en God te prijzen met allerlei andere christenen. Dat de kerk zo verdeeld is geraakt wil toch nog niet zeggen dat de jongeren bij iedere activiteit die ze organiseren daarin mee moeten gaan.
3. De avonden zijn geen alternatief voor de kerk, maar een aanvulling op de kerk. De meeste bezoekers zullen lid zijn van een kerk en daar ook onder het gezag van de kerkraad staan, de tuchtuitoefening is niet in het geding en kan gewoon door betreffend kerkverband worden uitgeoefend.
Ad 2 Eenheid via ordelijke weg is bijbels. Jongeren mogen best kerkelijk besef hebben, verdeeldheid is namelijk broodnodig.
Ad 3 Men onttrekt zich aan de onderlinge bijeenkomsten. Terwijl zulke dingen net zo goed (beter!) in de plaatselijke gemeente hun plaats kunnen hebben. Mensen die je tijdens 1 of 2 conferenties ziet, daarmee kun je toch geen lichaam vormen en geestelijk groeien??? Bijbels gezien moet toch alle nadruk op de plaatselijke gemeente liggen?
Want jij bent heel nuchter? Ik zie niet in waarom alle emotie zo vaak weggestopt wordt, blij zijn doe je maar in je hartje, dat laat je niet merken, hou het lekker theoretisch, niet te persoonlijk en doe je dat toch, dan doe je dat niet in een groep. Zing je in een groep, doe dat dan met een pokerface. Prima als mensen dat zo doen, niet iedereen is zo expressief in Nederland, maar ga mensen die dat wel doen dat niet verwijten. Dat jij dat niet inziet, oke, jij bent ook door je cultuur, opvoeding etc gevormd... maar daarom hoeft niet iedereen zo te zijn.Verder zie ik niet in waarom geloof zo emotioneel zou moeten worden voorgesteld als in de kringen van Heart Cry nogal eens gebeurt. Ik maak liever genuanceerde keuzes waarmij ook mijn cognitieve gaven worden ingeschakeld.
Hoe komt je erbij dat dat een soort van doel zou zijn en geen gevolg?
Kan het ook gewoon zijn dat mensen daar zich niet geblokkeerd voelen in het uiten van emoties, waar dat in de kerk allicht heel anders is?
Volgens mij is dat juist een van de redenen waarom men soms moeite heeft met de kerk als instituut, omdat de kerkcultuur heel makkelijk voor allerlei blokkades gaat zorgen. Dat is een gevaar waar je erg voor moeten uitkijken, dus goed dat zo'n organisaties mensen ook scherp houdt. Daarnaast gaat het volgens mij niet om vrijzinnigheid maar wel om hetgevaar dat het allemaal wat te passief wordt en zoveel mensen in de kerk zich onbekeerd noemen of door anderen zo genoemd worden. Ik heb al eerder aangegeven dat dat niet zo is als in de eerste gemeenten, dus wat dat betreft is herbezinning en op sommige punten misschien ook wel bekering/verandering goed. En niet achterover leuenen en op de reformatie "teren", we moeten ons blijven reformeren, dat was niet een eenmalig iets van een paar honderd jaar terug alleen.