De recensie over Pastorie online :
Dhr A. Karens in de Saambinder schreef:De beheerders van Refoweb hebben in dit boekje zestig vragen gebundeld. Er staan er een paar duizend op de site. Op de startpa¬gina van deze site zie ik een leuke foto (van de week), een contactsite en de kolom bid¬den, waar in het forum "geloofsopbouw" gebedspunten kunnen worden geplaatst. De lading onder de Refo-vlag moeten we tegenwoordig wel nauwkeurig onderzoe¬ken... Ik denk dat alleen (misschien) oude¬re mensen het boek kopen, want ieder die met de computer our kan gaan, bekijkt de vragen en antwoorden op de site.
Aan de beantwoording van de vragen werken hoofdzakelijk mensen uit de Herv. Kerk mee. Ds. C. den Boer schrijft een
Woord vooraf. Het zijn meest vragen van jongeren over de uitleg van bepaalde bij¬belteksten, geloofsproblemen en ethi¬sche zaken. Dat er een mogelijkheid is om in alle openheid vragen to stellen, is op zich een goede zaak. En ook de beant¬woording is voorzichtig en sympathiek. Men toont begrip voor de vele vragen die er onder jongeren leven. Er staan heldere en goede antwoorden bij. Ze zetten je aan tot nadenken en scherpen je op. Af en toe krijgt de vraagsteller geen antwoord, maar alleen een aantal overwegingen.Ter illustratie zal ik enkele vragen noemen. "Hoe kon de mens vallen? Hoe begint de bekering? Ik kan niet meet zonder porno. Zijn mijn oorbellen heidens? Rokkenregel. Refo's zijn zo hoogmoedig...!" Voor bijna alle vragen geldt: Is hier in het gezin met de ouders over gesproken? Of met de dominee, na een catechisatie¬avond? Daar horen deze vragen (eerst) thuis. Het is onmogelijk in dit korte stukje in to gaan op alle vragen en antwoorden. Ik heb in praktische zip, ethisch, waarde¬ring voor verschillende antwoorden. Theologisch, dogmatisch niet (altijd). Kijk maar bij "Wat is het genadeverbond?" In het korte antwoord staat o.a. "De Heere vraagt van ons als kinderen in dat ver¬bond to leven; our in de God van het ver¬bond to geloven." Hier mis ik kort de weg hoe een verloren zondaar in het verbond wordt ingelijfd. Dat moet een binnen- en buitenkerkelijk vragensteller toch horen? Over het algemeen ontbreekt het bena¬drukken van het eenzijdige werk van God, de machteloosheid en onwil van een ver¬loren mens en de verwondering dat God our niet naar een mens omziet.Te weinig lees ik dat de Heere geen onrecht doet als Hij ons our eigen schuld voorbij zou gaan. Een voorbeeld, bij de vraag "Watis hetdoel van mijn leven?" Eerst gaat het antwoord eerlijk in op het felt dat we doelmissers zijn geworden. Maar over het herstel lees ik dan: "Als jij door het geloof de Heere Jezus lief krijgt,gaat de Heere injouw hart werken dat je weer verlangt our de Heere to eren en groot to maken." Wie begint het genadewerk, de gelovige of God? In het slot van "Waarom heb ik geen vriend(in)?" gaat het over Psalm 23 en David, die zich omringd weet door Gods bescherming. Zo is deze bescherming eveneens het deel van ieder "die durft to geloven dat de Heere je Herder wil zijn." Wat een verschil met Zondag 25, waar gevraagd wordt "Vanwaar komt zulk geloof? Van de Heilige Geest die het geloof in onze harten werkt." Ik sluit af. Een boekje met vragen (en antwoorden) dat vragen oproept.
Barneveld, A.Karens
Een recensie is altijd wat gekleurd door de bril van de recensent, dat kan niet anders.
Ook ik vind sommigen voorbeelden te ver gezocht :
BJD schreef:Op het antwoord "Als jij door het geloof de Heere Jezus lief krijgt, gaat de Heere in jouw hart werken dat je weer verlangt om de Heere te eren en groot te maken". De recenceur haalt kennelijk uit dit antwoord dat de gelovige zelf het genadewerk begint. Hij stelt althans een retorische vraag.
Deze opmerking vond ik ook onnodig en ongegrond, maar om daarom nu een hele recensie af te kraken gaat mij veel te ver.
Over het algemeen kan ik met de strekking van de recensie van harte instemmen.
Laten we wel wezen , de naam die de vragen rubriek draagt , dekt de lading niet.
Vragen worden beantwoord door een breed scala aan deskundigen de we niet allemaal kunnen plaatsen in de reformatorische hoek.
Vrijgemaakten en evangelischen werken ook mee in het beantwoorden van de vragen.
Dat er zowel bij de vragen als bij de antwoorden vragen te stellen zijn , moge duidelijk zijn.
Soms begrijp ik ook echt niet dat ze bepaalde vragen behandelen.
Ook in de antwoorden vind ik regelmatig een lijn terug die ik niet reformatorisch kan noemen.
Ik vraag me al langere tijd af hoe dat kan dat bepaalde personen die vragen beantwoorden zich beschikbaar blijven stellen..
Er zijn er ook al een aantal die wel hun conclusie’s hebben getrokken....