Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

merel
Berichten: 11898
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

Maanenschijn schreef: 05 jun 2025, 08:15
merel schreef:
Maanenschijn schreef: 05 jun 2025, 00:02 Hete bliksem. Met bruine bonen en spekjes.

Het was ouderwets heerlijk.
Dat heb ik 1x in mijn studententijd bij iemand gegeten. Alleen zaten er toen geen spekjes en bruine bonen in. We aten het met verse worst. ik vond het toen erg lekker.
De verse Gelderse gekookte worst ontbrak hier ook niet. :)
Ik houd dan weer meer van gebraden worst, behalve in de erwtensoep.

Wij aten gisteren ook ouderwets Hollands; verse bietjes, nieuw aardappeltje, verse runderworst, gebakken ui en jus van sudderlappen.
Gebruikersavatar
Edelweiss
Berichten: 673
Lid geworden op: 01 sep 2023, 12:03
Locatie: Zwitserland

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Edelweiss »

Zita schreef: 04 jun 2025, 22:19
Edelweiss schreef: 06 sep 2023, 14:09
Zita schreef: 29 aug 2023, 20:21 Ik zoek een niet al te ingewikkeld recept voor een bananenbrood/bananencake. Ik heb drie bruine bananen en wil er iets lekkers mee maken. Het hoeft niet persé gezond te zijn, dus er mag best wel suiker of chocola of iets dergelijks door. De meeste recepten zijn ofwel ultramicrovegabiodynamisch zonder suiker en glutenvrij en met extra vezels, ofwel met negen bananen die je in kokosbloesemsuiker een paar uur moet karamelliseren enz.
Je bananen zullen inmiddels wel hun bestemming gevonden hebben maar mocht je nog op zoek zijn naar een dergelijk recept: ik gebruik al jaren een simpel doch verrukkelijk Amish-recept; mocht je nog interesse hebben dan zal ik het delen :)
ja graag :)
Oei, wij waren een tijdje volledig off grid en daarom zie ik je verzoekje nu pas :)

Recept:

125 gram boter op kamertemperatuur
125 gram lichtbruine basterdsuiker
2 flinke eieren
2 tl vanillearoma
100 gram gezeefde bloem
4 tl bakpoeder of 2 tl baking soda
1 tl kaneel
beetje zout
75 gram volkorenmeel
3 grote, rijpe bananen, fijngeprakt en met 1 el citroensap erdoor gemengd
50-75 gram gehakte walnoten
Verder nodig: cakeblik.

In het midden van de oven 50-60 minuten op 180 graden.

Velletje bakpapier in cakeblik doen en dat invetten. Boter met suiker romig kloppen en 1 voor 1 de eieren erdoor kloppen. Voeg na het kloppen van het laatste ei ook de vanillearoma toe en spatel dit goed door. Dan bloem, bakpoeder, kaneel en zout toevoegen en weer goed door spatelen. Dan het volkorenmeel erdoor scheppen. Voeg nu de bananen toe en de walnoten. Spatel goed door tot er een egaal beslag ontstaat en schep dat in het bakblik. Na het bakken iets laten afkoelen voor het aansnijden. Luchtdicht bewaren - al is ie bij ons meestal binnen een dag op.
Eet smakelijk!
Gebruikersavatar
Zita
Moderator
Berichten: 10969
Lid geworden op: 11 aug 2007, 13:12

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Zita »

Edelweiss schreef: 16 jun 2025, 16:58
Zita schreef: 04 jun 2025, 22:19
Edelweiss schreef: 06 sep 2023, 14:09
Zita schreef: 29 aug 2023, 20:21 Ik zoek een niet al te ingewikkeld recept voor een bananenbrood/bananencake. Ik heb drie bruine bananen en wil er iets lekkers mee maken. Het hoeft niet persé gezond te zijn, dus er mag best wel suiker of chocola of iets dergelijks door. De meeste recepten zijn ofwel ultramicrovegabiodynamisch zonder suiker en glutenvrij en met extra vezels, ofwel met negen bananen die je in kokosbloesemsuiker een paar uur moet karamelliseren enz.
Je bananen zullen inmiddels wel hun bestemming gevonden hebben maar mocht je nog op zoek zijn naar een dergelijk recept: ik gebruik al jaren een simpel doch verrukkelijk Amish-recept; mocht je nog interesse hebben dan zal ik het delen :)
ja graag :)
Oei, wij waren een tijdje volledig off grid en daarom zie ik je verzoekje nu pas :)

Recept:

125 gram boter op kamertemperatuur
125 gram lichtbruine basterdsuiker
2 flinke eieren
2 tl vanillearoma
100 gram gezeefde bloem
4 tl bakpoeder of 2 tl baking soda
1 tl kaneel
beetje zout
75 gram volkorenmeel
3 grote, rijpe bananen, fijngeprakt en met 1 el citroensap erdoor gemengd
50-75 gram gehakte walnoten
Verder nodig: cakeblik.

In het midden van de oven 50-60 minuten op 180 graden.

Velletje bakpapier in cakeblik doen en dat invetten. Boter met suiker romig kloppen en 1 voor 1 de eieren erdoor kloppen. Voeg na het kloppen van het laatste ei ook de vanillearoma toe en spatel dit goed door. Dan bloem, bakpoeder, kaneel en zout toevoegen en weer goed door spatelen. Dan het volkorenmeel erdoor scheppen. Voeg nu de bananen toe en de walnoten. Spatel goed door tot er een egaal beslag ontstaat en schep dat in het bakblik. Na het bakken iets laten afkoelen voor het aansnijden. Luchtdicht bewaren - al is ie bij ons meestal binnen een dag op.
Eet smakelijk!
Dank!
In de tussentijd had ik toch maar deze gemaakt. Ook niet verkeerd: https://miljuschka.nl/het-beste-bananen ... cept-ooit/. Maar de volgende bruine bananen gaan in jouw recept.
merel
Berichten: 11898
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

Dankjewel Edelweiss. Die ga ik ook eens maken. Ik heb nog best veel bananen in de diepvries.

@zita, hoe vond jij dat recept? Ik vond het nog wat vlak van smaak. Of lag dat aan mij?
Gebruikersavatar
Zita
Moderator
Berichten: 10969
Lid geworden op: 11 aug 2007, 13:12

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Zita »

Kun je tortillawraps gebruiken in plaats van rotivellen, als je roti maakt? Of is dat qua textuur/smaak echt anders?
Gebruikersavatar
Zita
Moderator
Berichten: 10969
Lid geworden op: 11 aug 2007, 13:12

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Zita »

merel schreef: 16 jun 2025, 21:40 Dankjewel Edelweiss. Die ga ik ook eens maken. Ik heb nog best veel bananen in de diepvries.

@zita, hoe vond jij dat recept? Ik vond het nog wat vlak van smaak. Of lag dat aan mij?
Wel aardig. Beter dan mijn vorige pogingen met andere recepten.
Ik denk dat ik gewoon niet zo heel erg houd van bananenbrood. Maar degenen die het mee-aten, waren nogal enthousiast.
merel
Berichten: 11898
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

Edelweiss schreef: 16 jun 2025, 16:58
Zita schreef: 04 jun 2025, 22:19
Edelweiss schreef: 06 sep 2023, 14:09
Zita schreef: 29 aug 2023, 20:21 Ik zoek een niet al te ingewikkeld recept voor een bananenbrood/bananencake. Ik heb drie bruine bananen en wil er iets lekkers mee maken. Het hoeft niet persé gezond te zijn, dus er mag best wel suiker of chocola of iets dergelijks door. De meeste recepten zijn ofwel ultramicrovegabiodynamisch zonder suiker en glutenvrij en met extra vezels, ofwel met negen bananen die je in kokosbloesemsuiker een paar uur moet karamelliseren enz.
Je bananen zullen inmiddels wel hun bestemming gevonden hebben maar mocht je nog op zoek zijn naar een dergelijk recept: ik gebruik al jaren een simpel doch verrukkelijk Amish-recept; mocht je nog interesse hebben dan zal ik het delen :)
ja graag :)
Oei, wij waren een tijdje volledig off grid en daarom zie ik je verzoekje nu pas :)

Recept:

125 gram boter op kamertemperatuur
125 gram lichtbruine basterdsuiker
2 flinke eieren
2 tl vanillearoma
100 gram gezeefde bloem
4 tl bakpoeder of 2 tl baking soda
1 tl kaneel
beetje zout
75 gram volkorenmeel
3 grote, rijpe bananen, fijngeprakt en met 1 el citroensap erdoor gemengd
50-75 gram gehakte walnoten
Verder nodig: cakeblik.

In het midden van de oven 50-60 minuten op 180 graden.

Velletje bakpapier in cakeblik doen en dat invetten. Boter met suiker romig kloppen en 1 voor 1 de eieren erdoor kloppen. Voeg na het kloppen van het laatste ei ook de vanillearoma toe en spatel dit goed door. Dan bloem, bakpoeder, kaneel en zout toevoegen en weer goed door spatelen. Dan het volkorenmeel erdoor scheppen. Voeg nu de bananen toe en de walnoten. Spatel goed door tot er een egaal beslag ontstaat en schep dat in het bakblik. Na het bakken iets laten afkoelen voor het aansnijden. Luchtdicht bewaren - al is ie bij ons meestal binnen een dag op.
Eet smakelijk!
Vanmiddag gemaakt, erg lekker. De bite van de nootjes is precies goed. Denk dat ik er een volgende keer ook pure chocolade doorheen doe.
Gebruikersavatar
Edelweiss
Berichten: 673
Lid geworden op: 01 sep 2023, 12:03
Locatie: Zwitserland

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Edelweiss »

Fijn om te horen. Jouw idee met chocolade ga ik de volgende keer proberen :)
Plaats reactie