Dodo schreef: ↑26 apr 2025, 08:39
Dat wist ik niet eens. Maar ik wilde de spullen meteen wegdoen, we gaan toch geen schimmeldingen eten (behalve brie). Maar de kinderen deden niet zo moeilijk. Bovenste laag er af scheppen en door.
Alleen de jongste zei: je gaat toch niet je gezondheid riskeren voor een paar centen appelmoes!
Met kaas zijn we wel makkelijker, gewoon ruim uitsnijden.
Er zijn paar uitzonderingen
Dit kunt u gewoon opeten
Er zijn ook producten die nog best te eten zijn in beschimmelde toestand. Deze vlieger gaat op voor deze etenswaren:
Bij hard fruit of groenten is het wegsnijden van de beschimmelde plek vaak voldoende. Denk bijvoorbeeld aan koolsoorten, appels, wortelen of paprika’s.
Sinaasappels zijn ook nog te eten na het wegsnijden van de schimmel, maar let er wel op dat u ruim om de rotte plek heen snijdt.
Harde kaas. De schimmel groeit alleen aan de buitenkant, maar het is wel zaak om ruim om de beschimmelde plek heen te snijden. Daarna kunt u het weer eten.
Gedroogde worst of ham is prima te eten in beschimmelde toestand. Met een borsteltje de schimmel eraf poetsen of wegsnijden met een mesje is voldoende.
Harde schimmelkazen die een andere schimmel dan de gebruikelijke vertonen, kunt u eten na het wegsnijden van het stuk met de schimmels.
(Bron: AD, Food Safety and Inspection Service)
Maar schimmel op.jam en appelmoes, zuivel of bijv restjes eten. Niet. Dus met je kaas had je ook gelijk.
