JanRap schreef: ↑04 apr 2025, 21:23
@HHR, Hieronder dan een voorbeeld hoe de discussie soms wordt gevoerd. Volgens mij wel het meest extreme voorbeeld wat ik ooit ergens tegenkwam:. Een schrijven van een kerkenraad van uiterst rechtse signatuur aan de gemeente.
De integriteit van die kerkenraad wil ik toch ondanks alles niet ter discussie stellen. Het zijn getrouwe ijverige en respectabele mannen. Wat ze echter over de HSV menen te moeten zeggen is leugen en laster en theologische lariekoek. Lees en huiver. Ik kreeg de brief van een familielid die in de desbetreffende gemeente kerkt. Als ikme niet vergis is de brief eind 23 verzonden.
Geachte leden en meelevenden,
De ouders van leerlingen op het Driestar-Wartburgcollege hebben deze week een brief gehad van de school over het gebruik van de Herziene Statenvertaling (HSV). Het bestuur heeft besloten om het personeel toe te staan om de HSV in de school te gebruiken. Opnieuw is een grens overschreden.
We hebben krachtens onze belijdenis ernstige bezwaren tegen de HSV. De Statenvertaling is theologisch en taalkundig de betrouwbare overzetting van de grondtalen in de Nederlandse taal. Een groot verschil met de HSV is dat zij gebleven is bij de taalstructuur van de grondtalen. Het belangrijkste bezwaar van de HSV-achterban is de begrijpelijkheid van de tekst. Het is goed om te beseffen dat het niet-begrijpen van de Statenvertaling niet ligt in de helderheid en begrijpelijkheid van de vertaling maar in de cultuurcrisis waarin we gekomen zijn door TV en mediagebruik, internationalisering van onze taal, de secularisatie van onze cultuur en als belangrijkste oorzaak de verduistering van ons verstand.
De HSV is vrijer vertaald dan de Statenvertaling, wijkt af van de taalstructuur van de grondtekst, heeft veel niet-noodzakelijke veranderingen, bevat veel verbasteringen door grammaticale aanpassingen en stijlaanpassingen, zoals het tutoyeren. De bezwaren betreffen ook de afwijkende theologische opvattingen verwerkt in de vertaling en raken o.a. de onveranderlijkheid van Gods Raad, wedergeboorte, de maagdelijke geboorte van Christus, etc. Deze vertaling wijkt af van de brontekst en is niet in overeenstemming met de Drie Formulieren van Enigheid. Daarmee geeft zij ruimte voor een algemene verzoeningsleer. Zie voor een uitgebreide toelichting met gedetailleerde onderbouwing de brochures van de Gereformeerde Bijbelstichting ‘Statenvertaling in de 21e eeuw’ en ‘Herzien of niet?’.
Om deze redenen kunnen we de HSV niet beschouwen als de betrouwbare weergave van Gods Woord.
De gevolgen van het besluit zijn ingrijpend, zowel voor personeel als voor leerlingen. Er ontstaat verwarring. En dat terwijl juist het objectieve Woord van God juist het bestaansrecht van de school is en wat in belijdenis, beleving en levensopenbaring zou moeten verenigen. Deze verwarring leidt tot ondermijning en devaluatie van de gereformeerde beginselen.
Een ander effect is de veiligheid van personeel en leerlingen die wensen vast te houden aan de Statenvertaling. Zijn deze personeelsleden en leerlingen nog veilig op school? Staan ze niet bloot aan discriminatie, extra spanningen, groepsdruk, etc.? Helaas zijn die klachten er al. Diverse leerlingen hebben al professionele hulp moeten zoeken omdat zij vanwege de identiteit geen steun en veel mentale druk moeten verwerken. Dit gaat ten koste van de leerprestaties.
Tot slot: als het onderwijs in weekopeningen en godsdienstlessen gebaseerd is op de (theologische beginselen van) de HSV, worden de leerlingen bedrogen voor de eeuwigheid. De diepte van onze zondeval, de werkelijkheid van de geestelijke doodstaat en de noodzaak van de wedergeboorte door het werk van de Heilige Geest wordt verzwegen. Hierover is al meerdere malen met de school gesproken. Juist de noodzakelijkheid om deze grondwaarheden de kerk van de toekomst voor te houden, is waarom er reformatorische scholen zijn opgericht.
Wij roepen de ouders daarom indringend op uw bezwaren kenbaar te maken bij de school en ze indringend te vragen op hun besluit terug te komen.
Inmiddels zijn we als kerkenraad ook aangeschreven; wij hopen dit dus ook te doen.
Daarnaast onderzoeken we of er mogelijke alternatieven zijn en beraden we ons op wat we u moeten adviseren als er niet op het besluit wordt teruggekomen.
Onze belijdenis komt op de proef, ook met betrekking tot de scholen. Mocht de Heere ons getrouwheid geven en onze verantwoordelijkheid in deze doen kennen.
Maar bovenal dat de Heere Zijn Woord en het onderwijs daarop gegrond ten eeuwige zegen wil doen zijn.
Met hartelijke groet,
Uw kerkenraad