elbert schreef: ↑06 mar 2025, 08:10
De reden waarom Trump geen kritiek op Poetin heeft, heeft niets te maken met zijn verlangen om in gesprek te komen. Trump heeft namelijk sinds zijn verkiezing al meerdere keren over de telefoon met Poetin gesproken. Dat heeft hij ook meerdere keren gezegd, of althans niet ontkend.
We moeten de situatie maar eens recht in de ogen kijken en concluderen dat de belangen van Poetin en die van Trump grotendeels overeen komen. Er is geen andere logische verklaring. De belangen van de regering Biden en die van de regering Trump verschillen van elkaar. Daar waar Biden Oekraïne als een middel zag om de Russische agressie binnen de perken te houden door het land uit te putten in een oorlog die Poetin zelf begonnen was, ziet Trump in Poetin een gelijkgestemde autocraat. Waaruit bestaat die overeenstemming tussen Trump en Poetin? De visie dat de wereld in invloedssferen opgedeeld moet worden. Een invloedssfeer voor de VS, eentje voor Rusland en eentje voor China. Dat wordt openlijk in MAGA kringen zo gezegd, dus ik vertel hier weinig nieuws.
Volgens deze visie valt Oekraïne natuurlijk binnen de invloedssfeer van Rusland en dus is een "vredesregeling" die zwaar in het voordeel is van Rusland, er eentje waar de VS mee in zullen stemmen en sterker nog: Oekraïne zullen proberen te dwingen om dat te accepteren. Je ziet dat nu gebeuren: het vernederen van Zelensky in het Oval Office, het land pressen om een mineralendeal te tekenen die de VS allerlei minerale rijkdommen voor een koopje opleveren, het stopzetten van het delen van inlichtingen en de wapenhulp, straks wellicht het stilzetten van StarLink voor het Oekraïense leger, zelfs het zich mengen in de Oekraïense politiek om straks een andere president dan Zelensky verkozen te krijgen enzovoorts. Dat alles wijst maar 1 kant op: Trump en Poetin zijn het eens over hoe dit moet eindigen.
Het denken van invloedssferen is ook een verklaring waarom Trump zich de afgelopen weken heeft uitgelaten over Panama, Canada, Mexico en Groenland. Wie op een kaart kijkt, ziet wat er aan de hand is. Dat is de Amerikaanse invloedssfeer en hij wil in deze landen totaal de lakens uitdelen.
Wat is de plaats van Europa in dit alles? Daarvoor moeten we kijken naar hoe Amerikaanse officials zich de afgelopen weken/maanden hebben uitgelaten. Zo is daar de speech die JD Vance in Munchen gaf en daarbij de Europeanen de gordijnen injoeg met zijn kritiek over vrijheid van meningsuiting (grotendeels onzin), maar belangrijker nog: met wie hij wel en niet praatte. Wel met Alice Weidel van de AfD, niet met bondskanselier Scholz. Ook Musk die een duit in het zakje deed door openlijk de AfD te steunen. Eerder steunde Trump al Orban en is het duidelijk dat de Republikeinen in Frankrijk Marine Le Pen steunen. Waarom die steun? Omdat al deze partijen eurokritisch zijn en dus een lossere Europese cohesie willen zien. Dat betekent dat de VS de EU zien als een economische concurrent en het liefst zouden willen dat die landen verdeeld zijn. Voor een vierde invloedssfeer van Europa naast die van de VS, Rusland en China zien ze dus geen plek in de wereld.
De vraag is natuurlijk of de Europeanen en de Oekraïeners dit zomaar laten gebeuren. Dat zullen we de komende tijd gaan zien. Daarbij wil ik allereerst opmerken dat de militaire situatie voor Oekraïne minder ernstig is dan velen ons willen doen geloven. 70% van de wapens die het land krijgt, komen niet uit de VS en dat percentage stijgt. Bovendien zijn de Russen niet in staat om een beslissend offensief te voeren. Het gaat bijvoorbeeld in het nieuws over Oekraïne nu al 6 maanden over het kleine stadje Pokrovsk dat Rusland aan het aanvallen is. Ze zijn er nog steeds niet, hebben daar enorme verliezen geleden en bovendien
knabbelt Oekraïne daar nu weer wat terrein terug. De militaire en economische kracht van Rusland is dusdanig uitgehold dat ze zelfs
paarden en
ezels inzetten om hun troepen naar het front te vervoeren.
In de tweede plaats is men in Europa nu ook wakker aan het worden, zij het rijkelijk laat. Er zal meer geld naar defensie gaan en er zal coordinatie plaatsvinden over een gezamenlijke verdediging, desnoods zonder de VS. Dat zal tijd en geld kosten en politieke onrust veroorzaken, zoveel is wel zeker. En al die tijd zullen de Russen en de Amerikanen zich daarin willen mengen om dat te beïnvloeden. Ook dat zien we nu al.
Maar het is tenminste goed dat er dingen duidelijk zijn, zoals bijvoorbeeld
deze toespraak van de Franse senator Claude Malhuret die er geen doekjes om windt: hij noemt Trump een verrader van de VS en het westen. Ook de aankomende Duitse bondskanselier
Friedrich Merz is duidelijk: Europa moet onafhankelijk worden van de VS en moet op eigen benen staan en hij gaat ervan uit dat de NAVO in de huidige vorm mogelijk niet overleeft. In
zijn toespraak van gisteren zei Macron hetzelfde. In Europa weten we wat de uitdaging is. Nu is nog de vraag of die uitdaging beantwoord kan worden.