Wim Anker schreef:Wat heerlijk dat na jaren oorlogshitserij van de EU de VS nu zegt: Sorry jongens, kans gehad en verprutst. Nu gaan wij het regelen. Heerlijk omdat het de kans op vrede reëel maakt i.p.v. een fata morgana.
1. Er is geen sprake geweest van oorlogshitserij. Dat is een abject frame dat uiteindelijk terug te voeren is op Russische propaganda. De EU heeft nooit een oorlog gewild, noch heeft het aangedrongen op een oorlog. Wel heeft de EU Oekraïne gesteund in legitieme zelfverdediging. Maar volgens sommigen is het helpen bij zelfverdediging al "oorlogshitsen" en zou dat niet moeten mogen, omdat de Russen vrijuit zouden moeten kunnen moorden, verkrachten en deporteren. Veel mensen in het westen die het woord "oorlogshitserij" bezigen, doen dat vooral uit binnenlandse partijpolitieke overwegingen: "die linkse mensen steunen Oekraïne, nou, dan zijn wij tegen". Wat ze vergeten, is dat ook veel rechtse mensen (zoals ik bijvoorbeeld) Oekraïne steunen en dat dit dus geen partijpolitiek onderwerp is.
2. Het is nog maar de vraag of vrede reëel is zonder Europese deelname aan de onderhandelingen. De Amerikanen willen een afspraak maken met de Russen en andere landen moeten die maar gaan controleren en implementeren. Dat is vragen om een totale mislukking. De Amerikanen willen wel de lusten van zo'n deal maar niet de lasten. Ik denk niet dat als Europese landen buitenspel gezet worden bij onderhandelingen, ze opeens staan te trappelen om bijvoorbeeld een vredesmacht te leveren om op een eventuele deal toe te zien.
3. Als Poetin en Trump samen iets afspreken buiten Zelensky en de Europese landen om, is wat ze afspreken niet veel meer waard dan toiletpapier. Zelensky heeft al bij voorbaat aangegeven daar niet mee akkoord te gaan en datzelfde geldt ook voor de andere Europese landen. Die willen niet dat hun belangen verkwanseld worden door een principeloze Amerikaanse president die ze als oud vuil behandelt. Want Trump heeft de afgelopen tijd eigenlijk alleen interesse getoond in wat er in Oekraïne onder de grond zit. Hij wil dat goedkoop kunnen winnen en daarom wil hij dat de oorlog stopt.
4. De kans dat er zoiets als een vredesakkoord zal worden gesloten, is vrijwel nul. Op zijn best krijgen we een tijdelijke wapenstilstand en/of staakt het vuren. Dan kan Trump zeggen dat hij succes heeft geboekt en solliciteren naar de Nobelprijs voor de vrede, die hij graag wil (want ja, Obama kreeg die in de schoot geworpen, dus wil hij die ook), terwijl het conflict feitelijk niet ten einde is en elk moment weer op kan laaien. Dat is levensgevaarlijk, er kan elk moment weer oorlog uitbreken.