En dat uit een ogg 'nest'Refojongere schreef:Verademing om het klassieke hervormde geluid en denken over de kerk te horen in de podcast met Van Vlastuin.

En dat uit een ogg 'nest'Refojongere schreef:Verademing om het klassieke hervormde geluid en denken over de kerk te horen in de podcast met Van Vlastuin.
Blijkbaar ja.
Mijn geboortejaar is wel voor 2004 en ik herinner mij ook wel NHK diensten, maar toen was dat echt als kind.Henk J schreef: ↑21 mei 2024, 09:16Zelf ben ik ook van 'na 2004' maar heb ook nog weleens het gevoel dat het verleden nogal eens verheerlijkt wordt. Wat het Hervormde gedachtegoed precies is daar geeft iedereen weer een andere invulling aan, ook degenen die aan de basis van de HHK stonden verschillen hierover wel wat van inzicht.HersteldHervormd schreef: ↑21 mei 2024, 08:40 Vooral het stukje over de noodkerk vond ik verfrissend. De HHK word, door import van buitenaf (dat is mijn invulling), toch steeds meer een gewoon reformatorisch kerkverband. Het is niet alleen de import die de HHK veranderd. In 2004 zijn er verschillende redenen geweest waarom een gemeente niet mee kon gaan naar de PKN, al die verschillende beweegredenen zitten nu wel in hetzelfde kerkverband. Opzich is de breedte wel heel mooi, maar het oude Hervormde zal er wel af gaan zo zoetjesaan. Nu heb ik niet de leeftijd dat ik de NHK heel bewust meegemaakt hebt, maar het Hervormde gedachtegoed spreekt mij wel bijzonder aan.
Verder wel een droevig vooruitzicht dat ik denk dat de HHK wel zal scheuren ooit. Vanwege alle verschillende instromen en opvattingen.
Een scheuring zie ik nog niet zo snel gebeuren, maar goed, zaken kunnen soms hard gaan.
De Ger Gem kenmerkt zich door een sterke focus op de leer, op de dogmatiek. 1931, 1953, publicaties als 'Zijn verbond en woorden' etc. Dat is wel kenmerkend voor het kerkverband. Afwijkingen zijn niet gebruikelijk, een bepaalde breedte uit zich in flanken die elkaar verdragen maar niet omarmen. Als je als GG-er bent gekweekt neem je dat mee je nieuwe kerkverband in. Ik zie in mijn omgeving dat vele ex-GG-ers vrij snel in het ambt staan in de HHK/PKN.
Ik was ook nog te klein om 2004 echt bewust mee te maken.HersteldHervormd schreef: ↑21 mei 2024, 11:52 Mijn geboortejaar is wel voor 2004 en ik herinner mij ook wel NHK diensten, maar toen was dat echt als kind.
Opzich is het Hervormde gedachtegoed denk ik best wel duidelijk af te kaderen.
Ja, zo kwam dat in het interview naar voren. Brede rand. 1x in de tien dagen een rouwdienst met de mogelijkheid om het evangelie aan buitenkerkelijken te brengen. Ik begreep overigens dat dit tegenwoordig vele male minder is, ook al is de brede rand in sommige gemeenten meegegaan naar de HHK. Je hoeft geen evangelisatiecommissie op te zetten, aldus de prof. Soortgelijke processen spelen bij doopcatechese.
Die scheuring kwam natuurlijk doordat er op 1 mei 2004 een wissel omging, hoe mooi of hoe minder mooi het daarvoor ook was, die wissel zorgde voor de scheuring.Zeeuw schreef: ↑21 mei 2024, 09:23 Dat eerste denk ik ook wel. Als het verleden zo mooi was, was er wellicht geen scheuring geweest. Ik zie in onze kerk, met heel veel GG-instroom, dat via de overkomstkring en uitleg in preken, veel over het 'Hervormde gedachtegoed' wordt gedeeld en dit wel zijn weerslag heeft.
Zijn dat dan kerken waar nog veel 'echte' hervormden zijn? Wat daar dan ook weer mee bedoeld wordtAd Anker schreef: ↑21 mei 2024, 11:59De Ger Gem kenmerkt zich door een sterke focus op de leer, op de dogmatiek. 1931, 1953, publicaties als 'Zijn verbond en woorden' etc. Dat is wel kenmerkend voor het kerkverband. Afwijkingen zijn niet gebruikelijk, een bepaalde breedte uit zich in flanken die elkaar verdragen maar niet omarmen. Als je als GG-er bent gekweekt neem je dat mee je nieuwe kerkverband in. Ik zie in mijn omgeving dat vele ex-GG-ers vrij snel in het ambt staan in de HHK/PKN.
Ik ben wel benieuwd naar hervormd denken... Wat wordt daar precies mee bedoeld? De volkskerkgedachte bijvoorbeeld?
Ik denk dat prof. Van Vlastuin het Hervormd denken best goed verwoordt in de podcast.Ad Anker schreef:De Ger Gem kenmerkt zich door een sterke focus op de leer, op de dogmatiek. 1931, 1953, publicaties als 'Zijn verbond en woorden' etc. Dat is wel kenmerkend voor het kerkverband. Afwijkingen zijn niet gebruikelijk, een bepaalde breedte uit zich in flanken die elkaar verdragen maar niet omarmen. Als je als GG-er bent gekweekt neem je dat mee je nieuwe kerkverband in. Ik zie in mijn omgeving dat vele ex-GG-ers vrij snel in het ambt staan in de HHK/PKN.
Ik ben wel benieuwd naar hervormd denken... Wat wordt daar precies mee bedoeld? De volkskerkgedachte bijvoorbeeld?
1) Vooral dat mensen zich niet/minder druk maken over randzaken. Maar dat risico was/is er wel.Henk J schreef: ↑21 mei 2024, 12:08Die scheuring kwam natuurlijk doordat er op 1 mei 2004 een wissel omging, hoe mooi of hoe minder mooi het daarvoor ook was, die wissel zorgde voor de scheuring.Zeeuw schreef: ↑21 mei 2024, 09:23 Dat eerste denk ik ook wel. Als het verleden zo mooi was, was er wellicht geen scheuring geweest. Ik zie in onze kerk, met heel veel GG-instroom, dat via de overkomstkring en uitleg in preken, veel over het 'Hervormde gedachtegoed' wordt gedeeld en dit wel zijn weerslag heeft.
Welke weerslag heeft dit? Dat mensen zich echt aanpassen?
En hoeveel ex-GG zit er in jullie kerk dan? Bij ons komen er de laatste tijd weer wat mensen bij, nadat het rond 2014/2015 wat leeggelopen was, maar op het totaal praat je dan over max 20% toename. Het grootste gedeelte zat er in 2004 ook al.
Even een nieuw topic hierover aangemaakt: https://www.refoforum.nl/forum/viewtopic.php?t=15536Ad Anker schreef: ↑21 mei 2024, 11:59De Ger Gem kenmerkt zich door een sterke focus op de leer, op de dogmatiek. 1931, 1953, publicaties als 'Zijn verbond en woorden' etc. Dat is wel kenmerkend voor het kerkverband. Afwijkingen zijn niet gebruikelijk, een bepaalde breedte uit zich in flanken die elkaar verdragen maar niet omarmen. Als je als GG-er bent gekweekt neem je dat mee je nieuwe kerkverband in. Ik zie in mijn omgeving dat vele ex-GG-ers vrij snel in het ambt staan in de HHK/PKN.
Ik ben wel benieuwd naar hervormd denken... Wat wordt daar precies mee bedoeld? De volkskerkgedachte bijvoorbeeld?