DDD schreef: ↑05 sep 2023, 23:06Er is en wordt nog steeds veel onzin verteld over de HSV. Ik snap ook wel dat het ingewikkeld is om de SV los te laten als je net vier jaar lang geploeterd hebt om die ongeveer te begrijpen. Maar dat maakt desinformatie nog niet juist.
Er komen echt heel rare dingen langs. Zie hierboven over lankmoedigheid. Die discussie is helaas niet vervolgd, maar op deze manier komen er voortdurend dingen langs die welbeschouwd nergens op slaan. Dat noem je desinformatie.
DDD, je blijft dit maar roepen. Misschien zou je toch eens een goed woordenboek moeten raadplegen, bijvoorbeeld het WNT, hoewel je ook prima met Van Dale kunt beginnen.
WNT schreef:Lankmoedig: Een lang, meegaand gemoed bezittende, d. i. niet spoedig verstoord, veel verdragende en vergevende; als karaktereigenschap of als gezindheid op een bepaald oogenblik. In 't bijzonder van God wiens liefde voor den mensch niet ophoudt als deze zich harer onwaardig betoont.
Geduld: 1. Eigenlijk, in 't algemeen, naar de voorheen meest gewone opvatting. Het dulden van smartelijke zaken (rampen, leed, ziekte, pijn, smaad, hoon enz.), t.w. met kalmte en zonder klagen; kalme berusting in het lijden, lijdzaamheid.
2. In bijzondere toepassing, naar de thans meest gewone opvatting. Kalme en bedaarde volharding in het verduren van allerlei verdrietige zaken, inzonderheid in het wachten op iets of in het volbrengen eener langdurige en min of meer onaangename taak.
Geduldig: 1. Van personen. Geduld hebbende of betoonende; kalm berustende in het lijden; lijdzaam. 2. Van handelingen enz., die een persoon vertegenwoordigen. Blijk gevende van geduld of lijdzaamheid, met kalme berusting verricht wordende.
Er is overeenkomst tussen beide begrippen, maar er zijn wel degelijk ook verschillen. Identiek zijn beide begrippen zeker niet, zoals je hierboven uit het woordenboek ziet. Lankmoedig legt een accent op het verdragen en uitstel van toorn en straf. Het woord 'geduld' is veel breder van betekenis. Lankmoedig komt nauwkeurig overeen met de betekenis van de grondwoorden, terwijl 'geduld' en 'geduldig' qua betekenis een beetje in de buurt komt, maar niet meer dan dat. Als het gaat om 'desinformatie' ligt het daarom precies andersom dan wat jij stelt. Het is ronduit 'desinformatie' om te beweren dat beide begrippen exact hetzelfde betekenen (zoals je hier inmiddels herhaaldelijk gedaan hebt).
Hoewel vanuit de Stichting HSV wel beweerd is dat lankmoedig exact hetzelfde is als geduldig, is vanuit dezelfde stichting ook erkend dat de betekenissen niet identiek zijn. In 2010 (bij publicatie van de HSV) werd in de Waarheidsvriend het verschil erkend. Daar werd aan toegevoegd dat "bijna niemand (!)" het verschil nog weet. Dat was de reden om in de vertaling toch maar voor 'geduldig' te kiezen... (Ik heb waarschijnlijk nog wel ergens het desbetreffende artikel liggen.)
Kortom: weet waar je over praat en overschreeuw jezelf niet zo!