Brand in cellen Schiphol: 11 doden

Plaats reactie
Gebruikersavatar
ndonselaar
Berichten: 3105
Lid geworden op: 29 dec 2001, 12:34
Contacteer:

Brand in cellen Schiphol: 11 doden

Bericht door ndonselaar »

NOS:

SCHIPHOL Op Schiphol zijn bij een brand in een cellencomplex elf gedetineerden omgekomen, allemaal illegalen die zouden worden uitgezet. Er vielen 15 gewonden, onder wie ook bewaarders. Vier liggen nog in het ziekenhuis. Van hen is er één, een gevangene, slecht aan toe.

Drie illegalen ontsnapten maar werden snel gepakt. De brand ontstond kort na middernacht en woedde drie uur. In het cellenblok zaten 43 mensen. De brand was in 10 à 12 cellen.

In het hele complex zitten 350 mensen. Alle gedetineerden worden elders in het land ondergebracht omdat hun veiligheid niet meer kan worden gegarandeerd.

-------------------------------------------------------------------------------------

Reformatorisch Dagblad":

DEN HAAG - Een brand in de nacht van woensdag op donderdag in een cellencomplex op Schiphol heeft aan zeker elf mensen het leven gekost. De slachtoffers zijn allemaal gedetineerden. Dat heeft een woordvoerder van het minsterie van Justitie donderdag gezegd.

Vijftien anderen raakten gewond, waaronder mensen van justitie en de Koninklijke Marechaussee. Vier van hen liggen nog in het ziekenhuis.

In totaal 150 gedetineerden worden overgebracht naar gevangenissen elders in het land: honderd gaan er naar Zeist en vijftig naar de bajesboot in Rotterdam. Bij het getroffen cellencomplex is medische en psychologische hulp aanwezig voor de betrokkenen.

De brand is even na middernacht ontstaan. Rond 03.00 uur had de brandweer de vuurzee onder controle. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Meteen na de brandmelding door een automatische meldinstallatie om 00.06 uur vond een grote inzet van hulpdiensten plaats. De brand greep zeer snel om zich heen.

Een van de gevangenen die betrokken was bij de brand in het cellencomplex heeft gesuggereerd dat de bewakers de ernst van de brand hebben onderschat. Toen gedetineerden al rook roken, wilden de bewakers dat volgens hem aanvankelijk niet geloven en zeiden ze dat er niets aan de hand was.

„We bleven opgesloten. We kregen last van onze keel”, zei de gedetineerde donderdag in het Radio 1-Journaal. Daarna hebben gevangenen tegen de deur getrapt en geschreeuwd. Ook raakten ze in paniek, verklaarde de gevangene.

De vleugel die even na middernacht vlam vatte, telde 24 tweepersoonscellen, waar op dat moment in totaal 43 gedetineerden in zaten.

De brandweer heeft ongeveer zestig mensen ingezet. Ruim 25 voertuigen van diverse korpsen in de regio, waaronder Amsterdam en Haarlemmermeer, kwamen op de melding af. Ook de bedrijfsbrandweer van Schiphol kwam in actie.

Politie en marechaussee waren donderdagochtend rond 07.00 uur nog steeds op zoek naar gedetineerden die mogelijk zijn ontsnapt. Hierbij zijn helikopters ingezet.

Dat is bekendgemaakt op een persconferentie van onder anderen loco-burgemeester M. Bezuijen van Haarlemmermeer. Hij kondigde een onafhankelijk onderzoek aan. De Tweede Kamer wil snel duidelijkheid over de oorzaak van de brand.

Het is niet zeker of er nog mensen op de vlucht zijn. De politie heeft zeker drie mensen die probeerden te vluchten, in de buurt aangehouden.

Het cellencomplex maakt deel uit van het grote Justitie-complex. Dit complex omvat onder meer kantoren, rechtszalen en een huis van bewaring. Het hele complex is ontruimd, omdat de veiligheid van de gedetineerden niet kon worden gegarandeerd.

Het is de tweede keer dat er brand uitbreekt in het complex. De eerste keer was vlak na de opening.
Gebruikersavatar
Daphne
Berichten: 4577
Lid geworden op: 17 jun 2002, 19:26

Bericht door Daphne »

afschuwelijk hé?
Gebruikersavatar
vlinder
Berichten: 5474
Lid geworden op: 22 nov 2004, 18:19

Bericht door vlinder »

Op http://www.tweedekamer.nl kun je het debat vanavond live volgen.
Een lepel vol vriendelijkheid helpt de ander om de waarheid te slikken.
Plaats reactie