Levensverkortende medicijnen tijdens palliatieve zorg
Geplaatst: 02 mei 2009, 12:40
Hoe staan jullie tegenover de pijnstilling tijdens palliatieve zorg, die levensverkortend werkt.
Dat is euthanasie. Er zijn altijd mogelijkheden om pijnstillende medicatie te geven, die niet levensverkortend werkt (alhoewel we hierbij wel moeten beseffen dat "levensverkortend" een niet-meetbaar begrip is).Avi schreef:Hoe staan jullie tegenover de pijnstilling tijdens palliatieve zorg, die levensverkortend werkt.
Klinkt als niet ter zake kundig?memento schreef:Dat is euthanasie. Er zijn altijd mogelijkheden om pijnstillende medicatie te geven, die niet levensverkortend werkt (alhoewel we hierbij wel moeten beseffen dat "levensverkortend" een niet-meetbaar begrip is).Avi schreef:Hoe staan jullie tegenover de pijnstilling tijdens palliatieve zorg, die levensverkortend werkt.
1. Dat ik dit euthanasie noem, is niet zo heel gek. In de meeste landen wereldwijd (waaronder de meeste staten van de USA) is een medicatieve handeling die levensverkortend werkt, juridisch gezien gewoon euthanasie.Hinde schreef:Klinkt als niet ter zake kundig?memento schreef:Dat is euthanasie. Er zijn altijd mogelijkheden om pijnstillende medicatie te geven, die niet levensverkortend werkt (alhoewel we hierbij wel moeten beseffen dat "levensverkortend" een niet-meetbaar begrip is).Avi schreef:Hoe staan jullie tegenover de pijnstilling tijdens palliatieve zorg, die levensverkortend werkt.
Voor zover ik weet hoeft pijnstillende mediactie tijdens paliatieve zorg niet altijd levensverkortend te zijn mits het zorgvuldig in de juiste dossering wordt toegediend. In dat geval is er dus geen sprake van euthanasie, maar van paliatieve sedatie.memento schreef:1. Dat ik dit euthanasie noem, is niet zo heel gek. In de meeste landen wereldwijd (waaronder de meeste staten van de USA) is een medicatieve handeling die levensverkortend werkt, juridisch gezien gewoon euthanasie.Hinde schreef:Klinkt als niet ter zake kundig?memento schreef:Dat is euthanasie. Er zijn altijd mogelijkheden om pijnstillende medicatie te geven, die niet levensverkortend werkt (alhoewel we hierbij wel moeten beseffen dat "levensverkortend" een niet-meetbaar begrip is).Avi schreef:Hoe staan jullie tegenover de pijnstilling tijdens palliatieve zorg, die levensverkortend werkt.
2. Dat ik spreek over pijnstillende medicatie die niet levensverkortend is (wat ik direct nuanceer door te stellen dat levensverkortend een moeilijk meetbaar begrip is), daarvoor verwijs ik naar de richtlijnen vanuit de overheid die gaan over palliatieve sedatie en het geven van levensverkortende medicatie.
Ik zal niet ontkennen dat de grens moeilijk te trekken is tussen wel en niet levensverkortende medicatie, maar die grens is er wel degelijk. Maar laten we voor de goede discussie ons maar beperken tot medicatie die duidelijk levensverkortend werkt (m.i. euthanasie), en medicatie die niet of niet-duidelijk levensverkortend werkt (m.i. geoorloofd om pijn te verzachten).
Juist niet je mond houden. Als het gaat om ethische vragen, heerst bij velen die werkzaam zijn in de zorg een soort van beroeps-blindheid. Over ethische vragen kan iedereen meepraten.edele strijdster schreef:Voor zover ik weet hoeft pijnstillende mediactie tijdens paliatieve zorg niet altijd levensverkortend te zijn mits het zorgvuldig in de juiste dossering wordt toegediend. In dat geval is er dus geen sprake van euthanasie, maar van paliatieve sedatie.
Maar ja, net als Memento ben ik geen verpleegkundige of arts dus moet ik in dit topic eigenlijk m'n mond houden....
Het gaat niet alleen om welke soort medicijnen, maar ook om de dosering.Welke medicijnen bedoelen we dan? Waar valt morfine onder?? Wat zijn alternatieven?
Mijn basisbeginsel is dat het niet aan de mens is om leven te verlengen of te verkorten. Dat is aan God. Wij hebben dus de plicht om goede zorg te bieden, en daarbij van de grenzen van het leven af te blijven.Moet je tot een grens gaan en dan de persoon maar laten lijden?
Juist niet je mond houden. Als het gaat om ethische vragen, heerst bij velen die werkzaam zijn in de zorg een soort van beroeps-blindheid.[/quote]memento schreef:edele strijdster schreef:Voor zover ik weet hoeft pijnstillende mediactie tijdens paliatieve zorg niet altijd levensverkortend te zijn mits het zorgvuldig in de juiste dossering wordt toegediend. In dat geval is er dus geen sprake van euthanasie, maar van paliatieve sedatie.
Maar ja, net als Memento ben ik geen verpleegkundige of arts dus moet ik in dit topic eigenlijk m'n mond houden....
Ach... een beetje achtergrond info. in deze kan geen kwaad denk ik, voor we reageren.edele strijdster schreef:Juist niet je mond houden. Als het gaat om ethische vragen, heerst bij velen die werkzaam zijn in de zorg een soort van beroeps-blindheid.memento schreef:edele strijdster schreef:Voor zover ik weet hoeft pijnstillende mediactie tijdens paliatieve zorg niet altijd levensverkortend te zijn mits het zorgvuldig in de juiste dossering wordt toegediend. In dat geval is er dus geen sprake van euthanasie, maar van paliatieve sedatie.
Maar ja, net als Memento ben ik geen verpleegkundige of arts dus moet ik in dit topic eigenlijk m'n mond houden....
En de andere kant...edele strijdster schreef: Ach... een beetje achtergrond info. in deze kan geen kwaad denk ik, voor we reageren.
Ondanks de beroeps-blindheid binnen de zorg, zijn artsen en verpleegkundigen vast meer op de hoogte van gevolgen bij het gebruik van deze medicatie dan wij... Ben benieuwd wat hun reactie is. Ze zullen er vast zijn onder de forummers
Zo klinkt dat niet....Dit klopt wel ongeveer.Hinde schreef:Klinkt als niet ter zake kundig?memento schreef:Dat is euthanasie. Er zijn altijd mogelijkheden om pijnstillende medicatie te geven, die niet levensverkortend werkt (alhoewel we hierbij wel moeten beseffen dat "levensverkortend" een niet-meetbaar begrip is).Avi schreef:Hoe staan jullie tegenover de pijnstilling tijdens palliatieve zorg, die levensverkortend werkt.
Dat ligt er helemaal aan. Die ruimte heb ik wel waar ik nu werk. Christelijke instelling. In het ziekenhuis waar ik heb gewerkt niet. Je missie is daar niet " mensen bekeren" zoals collega's dat noemen.Hinde schreef:Sander, wat ik me afvraag;
heb je als personeelslid nou eigenlijk de vrijheid/ruimte om in zo'n geval een geloofsgesprek aan te gaan met patient/bewoner?
Moet wel erg zwaar zijn voor jullie.
Alle respect!
Pas maar op...voor je het weet ben je niet voorzichtig genoeg.....Marnix schreef:Ik vraag me nog wel eens af waarom men vaak zo sterk tegen euthanasie ageert terwijl niemand er wat van zegt als er na afloop uitgebreid wordt gerookt. Daar worden een hoop mensenlevens vele jaren meer door verkort dan door euthanasie bij mensen die doodziek zijn.