Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Dan hebben wij een andere definitie van 'goed eten'
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Ik kook weleens voor mezelf worteltjes (bij gestoofde vis, de rest van het gezin blieft ze neit) en dan stoof ik ze heel lang in boter, met een schepje suiker en fijngeknipte peterselie. Net als rode kool is het een groente die heel gaar en zacht op zn lekkerst is, vind ik dan.merel schreef:Chili uit een potje van Hak, daar gruwel ik echt van. Eigenlijk van alle potjes wel. Dat eet ik alleen in uiterste nood. Het erge is dat de kinderen bijna juichen als ze sporadisch worteltjes uit een potje krijgen.
Ik ben ook niet van de blikken en potten, die bevatten zoveel zout en suiker, als is dat nu wel minder las ik.
Koop jij normaliter vastkokende?merel schreef:Daarnaast heb ik per ongeluk de verkeerde aardappelen gekocht. Dit zijn echte afkokers en die hebben wij nooit. Niemand vindt ze lekker,
Met afkokers moet je leren omgaan, niet al te gaar koken, afgieten, droogstomen en een aantal keren goed opschudden, liefst voor het open raam. (ouderwetse tip).
Voor puree zijn ze eigenlijk niet zo geschikt, die bevat dan te veel vocht.
Probeer eens een ovenschotel met schijfjes aardappel, als afwisseling. Dus rauw verwerken.
Maar ze zijn lekker hoor, als je een echte Hollandse prak eet, met veel jus.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
De toegevoegde suiker is ook mijn bezwaar tegen eten uit blik/pot. Aan worteltjes voeg ik geen suiker toe. Wel een klontje boter en wat perselie.
Normaliter koop ik Bildstart of Frieslanders ( per 20 kg), nu lag blijkbaar de verkeerde aardappels op de verkeerde stapel. De overschotel met schijfjes aardappel is ook wel een idee. Ik heb aankomende nog witlof op het menu. Hoe maak jij dit klaar?
Normaliter koop ik Bildstart of Frieslanders ( per 20 kg), nu lag blijkbaar de verkeerde aardappels op de verkeerde stapel. De overschotel met schijfjes aardappel is ook wel een idee. Ik heb aankomende nog witlof op het menu. Hoe maak jij dit klaar?
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
1 kilo witlof fijngesneden, 500 gram aardappelen in plakjes gesneden, 2 uien gesnipperd, 400 gram rundergehakt, zout en peper, 2 eetl. fijngehakte peterselie, 2 eetlepels paneermeel.50 gram gerapte kaas
Bereidingswijze
Snijd de struikjes witlof en was deze en kook deze in ca. 10 min. Kook de aardappelschijfjes ook in ca. 10 min gaar. Fruit de uien in wat boter of olijfolie en doe het gehakt erbij maak het met een vork los, en bak het gaar Voeg er zout, peper en peterselie aan toe. Leg in een met boter bestreken ovenvaste schotel een laagje aardappelplakjes, daarna een laagje lof, daarop de helft van het gehaktmengsel, weer aardappelschijfjes, witlof en weer gehakt. Bestrooi met wat kaas en paneermeel en leg hier en daar een klontje boter. Zet de schotel onder een voorverwarmde grill om een bruin korstje te krijgen
Deze heb ik wel eens gemaakt en dan in plaats van gehakt stukjes kipfilet( lekker gekruid).
Eenvoudig maar succesvol vooral bij kinderen.
Bereidingswijze
Snijd de struikjes witlof en was deze en kook deze in ca. 10 min. Kook de aardappelschijfjes ook in ca. 10 min gaar. Fruit de uien in wat boter of olijfolie en doe het gehakt erbij maak het met een vork los, en bak het gaar Voeg er zout, peper en peterselie aan toe. Leg in een met boter bestreken ovenvaste schotel een laagje aardappelplakjes, daarna een laagje lof, daarop de helft van het gehaktmengsel, weer aardappelschijfjes, witlof en weer gehakt. Bestrooi met wat kaas en paneermeel en leg hier en daar een klontje boter. Zet de schotel onder een voorverwarmde grill om een bruin korstje te krijgen
Deze heb ik wel eens gemaakt en dan in plaats van gehakt stukjes kipfilet( lekker gekruid).
Eenvoudig maar succesvol vooral bij kinderen.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Klinkt lekker Terri! Denk dat dit morgen op het menu staat.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Doorgaans vind ik groente uit blik of pot ook niet zo lekker. Hou van groente die nog knapperig is.
Uitzondering maak ik voor maïs en peulvruchten.
Een potje bonenmix van Hak vind ik heerlijk met een klein blikje maïs erdoorheen, en een rode puntparika. Vanavond nog gegeten bij de gebakken aardappels.
Maïs vind ik zelf lekkerder van een kolf maar die zijn nogal prijzig. En de jeugd hier baalt dan van al die vliesjes tussen je tanden.
Een potje wortels vinden ze hier inderdaad ook een delicatesse; maar dat eten we zelden. (Ik vind ze zo snotterig...)
Uitzondering maak ik voor maïs en peulvruchten.
Een potje bonenmix van Hak vind ik heerlijk met een klein blikje maïs erdoorheen, en een rode puntparika. Vanavond nog gegeten bij de gebakken aardappels.
Maïs vind ik zelf lekkerder van een kolf maar die zijn nogal prijzig. En de jeugd hier baalt dan van al die vliesjes tussen je tanden.
Een potje wortels vinden ze hier inderdaad ook een delicatesse; maar dat eten we zelden. (Ik vind ze zo snotterig...)
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Ik hou ook van vers enzovoorts. Maar voor één persoon rode bieten of rode kool koken, vind ik teveel moeite. Mais komt ook uit blik. Doperwten uit de vriezer. Tomatenblokjes regelmatig uit blik. En de rest vers.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Afgelopen zondag kikkererwtensoep gemaakt, was erg lekker!
Een grote ui roerbakken met een venkel. Vervolgens wortel en bleekselderij erbij. Deksel op de pan om het zacht te laten pruttelen. Tomatenpuree erbij en nog even roerbakken, een scheut witte wijn en even in laten koken. Daarna een liter groente bouillon en een blik tomatenstukjes en oregano, tijm, peterselie en laurier en een half uur laten pruttelen. Kikkererwten deels pletten en deels heel laten. Deze op het laatste toe toevoegen en nog 10 minuten meepruttelen.
Onderwijl een groot stuk brood laten drogen met peper en zout en olie in de oven en deze gedroogde stukken door de soep scheppen. Volgens het recept moest er uiteindelijk nog een schepje pesto in de soep, maar ik vond dat minder lekker.
Een grote ui roerbakken met een venkel. Vervolgens wortel en bleekselderij erbij. Deksel op de pan om het zacht te laten pruttelen. Tomatenpuree erbij en nog even roerbakken, een scheut witte wijn en even in laten koken. Daarna een liter groente bouillon en een blik tomatenstukjes en oregano, tijm, peterselie en laurier en een half uur laten pruttelen. Kikkererwten deels pletten en deels heel laten. Deze op het laatste toe toevoegen en nog 10 minuten meepruttelen.
Onderwijl een groot stuk brood laten drogen met peper en zout en olie in de oven en deze gedroogde stukken door de soep scheppen. Volgens het recept moest er uiteindelijk nog een schepje pesto in de soep, maar ik vond dat minder lekker.
- Dodo
- Berichten: 5648
- Lid geworden op: 15 jun 2013, 15:40
- Locatie: dodo.refoforum@gmail.com
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Klinkt lekker. Ik maak zulke soepen ook vaak, je kunt best een beetje losjes met het recept omgaan. Ik doe er ook altijd wat chilivlokken in.
Alleen dat brood... Ik vind brood in soep echt vies. Ik geef er altijd los brood bij.
Alleen dat brood... Ik vind brood in soep echt vies. Ik geef er altijd los brood bij.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
In Franse uiensoep vind ik geroosterd brood wel lekker; met gesmolten kaas erop. Helaas kan het merendeel hier niet zo goed tegen ui.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Druiven! En niet zo weinig ook. Gebracht door de Turkse buurman die een plant in de tuin heeft. Zelf eten ze alleen de bladeren.
Is het een idee er een jam van te maken?
Is het een idee er een jam van te maken?
Kijk niet naar de spelling en grammatica, ik ben dyslectisch.
- Dodo
- Berichten: 5648
- Lid geworden op: 15 jun 2013, 15:40
- Locatie: dodo.refoforum@gmail.com
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Jam, sap, invriezen, opeten, wijn maken. Alles kan. Hou die buurman te vriend!emigrant schreef:Druiven! En niet zo weinig ook. Gebracht door de Turkse buurman die een plant in de tuin heeft. Zelf eten ze alleen de bladeren.
Is het een idee er een jam van te maken?
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Druivenbladeren oftewel het blad van de druivenplant eten? Dat is nieuw voor mij. Wat maakt men daar dan allemaal van?emigrant schreef:Druiven! En niet zo weinig ook. Gebracht door de Turkse buurman die een plant in de tuin heeft. Zelf eten ze alleen de bladeren.
Is het een idee er een jam van te maken?
- Dodo
- Berichten: 5648
- Lid geworden op: 15 jun 2013, 15:40
- Locatie: dodo.refoforum@gmail.com
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Druivenbladeren werden vroeger wel gebruikt om zachte kaas in te verpakken, maar dat mag tegenwoordig niet meer.JCRyle schreef:Druivenbladeren oftewel het blad van de druivenplant eten? Dat is nieuw voor mij. Wat maakt men daar dan allemaal van?emigrant schreef:Druiven! En niet zo weinig ook. Gebracht door de Turkse buurman die een plant in de tuin heeft. Zelf eten ze alleen de bladeren.
Is het een idee er een jam van te maken?
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
de Griekse keuken kent dat ook: Dolmetsch. Rijst en groente gewikkeld ik gekookte wijnbladeren.JCRyle schreef:Druivenbladeren oftewel het blad van de druivenplant eten? Dat is nieuw voor mij. Wat maakt men daar dan allemaal van?emigrant schreef:Druiven! En niet zo weinig ook. Gebracht door de Turkse buurman die een plant in de tuin heeft. Zelf eten ze alleen de bladeren.
Is het een idee er een jam van te maken?
Kijk niet naar de spelling en grammatica, ik ben dyslectisch.