Indrukken

Plaats reactie
emigrant
Verbannen
Berichten: 895
Lid geworden op: 10 okt 2015, 21:49

Indrukken

Bericht door emigrant »

Je leest het wel eens: iemand heeft (soms al heel jong) "indrukken van dood en eeuwigheid".

Maar wat is dat eigenlijk en waar komt de formulering vandaan?
Kijk niet naar de spelling en grammatica, ik ben dyslectisch.
-DIA-
Berichten: 32701
Lid geworden op: 03 okt 2008, 00:10

Re: Indrukken

Bericht door -DIA- »

emigrant schreef:Je leest het wel eens: iemand heeft (soms al heel jong) "indrukken van dood en eeuwigheid".

Maar wat is dat eigenlijk en waar komt de formulering vandaan?
Hoe zou je het anders kunnen omschrijven? Van nature zijn we indrukloos en laten we de ernstigste preken over ons heen gaan, en spoelen we alle indrukken na thuiskomst met een kopje koffie weg.
Iemand, een buitenstaander, die een rechte preek voor het eerst hoort zal tot zijn verwondering wel eens op kunnen merken dat de mensen zo rustig onder de preek kunnen zitten die hen het oordeel aan zegt. Die leert dat buiten Christus God een verterend vuur is. Dat komt omdat mensen die onder de Waarheid zijn opgegroeid gewend zijn geraakt aan deze ernstige klanken. Het zijn vaak niet meer dan klanken, men laat het maar over zich heenkomen.

De formulering komt van het woord indrukken. Als je bv. een kleitablet hebt kun je daar een stempel indrukken.
Van nature is ons hart zo hard dat er geen stempel in te drukken is. Hooguit iets, dat snel weer glad trekt, zoals ik noemde bij een kopke koffie na de dienst. Er wordt soms over van alles gepraat en dat zijn dan de vogels die het gestrooide zaak oppikken.
En de mens die enigszins was aangedaan door het Woord denkt niet meer terug aan de ernstige preek; maar vermaakt zich weer met de dingen des levens.

Dat wordt vanzelf anders als er indrukken van Boven in de ziel gewerkt worden. Wat God werkt gaat niet weer over. Dat kan wel lang duren, denk aan een Heman: Die ging doodbrakende zijn weg, en toch zegt hij: God Mijns heils...
Het is ook de meest gebruikelijke weg dat de Heere in de jonge jaren deze indrukken geeft. De jeugd is ontvankelijk en de oudheid is koud en het gebeurt zelden dat een oude verstokte zondaar nog tot bekering komt. Hoewel dit niet onmogelijk is, en ook wel gebeurt. Maar daar mogen we (en als het goed ligt) kunnen we daar toch niet op wachten. Er leven veel mensen gerust, dag in, dag uit, en 's nachts slapen ze. Dat is wel een bewijs dat er geen indrukken van dood en eeuwigheid zijn.
© -DIA- Laatst actief: 00 xxx 24??
Plaats reactie